Waarom waren we eigenlijk in Afghanistan? We zouden democratie brengen en vrouwen een opleiding geven. Klinkt mooi, maar zullen we eerst even naar onszelf kijken?

Wij hebben 17 miljoen inwoners. 321.061 waren daarvan per 1 januari 2021 lid van een politieke partij. Dat is nog niet eens 2 % van de bevolking. Uit dat geringe aantal worden leden van politieke partijen Kamerlid. Zonder partij geen politiek. Hoezo democratie?

In Afghanistan leven ze nog in de middeleeuwen, hoor je regelmatig. Dat is dus bijna 800 jaar geleden. In de twintig jaar dat de Amerikanen er waren probeerden ze die jaren te overbruggen. Zo gek, dat dat niet lukte.

Mag ik er nog eens op wijzen dat wij vrouwen in Nederland pas sinds 1956 handelingsbekwaam zijn? Dat betekent dat we zelfstandig een bankrekening mogen openen. Daarvoor mochten we dat niet. Dat is maar 65 jaar geleden. Toen werden onderwijsgevenden die trouwden nog ontslagen. Je kon immers geen baan hebben als je voor je man moest zorgen.

En toch, in die 65 jaar is er veel gebeurd. Maar nog steeds is slechts 63,8% van de vrouwen  financieel onafhankelijk. Dat betekent dat 36,2% nog  geld krijgt van hun man, vader of iemand anders.

Ja, het gemiddeld opleidingsniveau van vrouwen stijgt. Maar pas sinds 2019.

Waarom denkt iedereen toch dat je iets waar wij eeuwen over deden in andere landen wel even zal fiksen?

Ik ben bang dat er een enorm gevoel van arrogantie aan ten grondslag ligt.

Wij zijn witte, hoog opgeleide mensen en wij weten wat goed is voor iedereen. Wij hebben ons nooit geinteresseerd voor de culturen die wij overheersten. Kijk maar naar Afrika. Er zijn daar mooie structuren binnen een gemeenschap. Men heeft daar ubuntu, dat is altijd zorgen voor elkaar. Maar wij, overheersers, vonden dat niet interessant vanuit de overtuiging dat wat wij hebben het meest geweldig is.

We zijn zelfs zo arrogant dat we ons niet voor kunnen stellen dat de Afghanen onze cultuur niet willen.

Als je erop gaat letten wat een denigrerend toontje mensen aanslaan ten opzichte van andere culturen, word je misselijk.

Als het over Afrika gaat, zijn het altijd arme mensen die niks te eten hebben. Terwijl sommige landen economisch booming zijn.

Ik snap dat als je als vrouw onderwijs hebt gehad je niet terug wilt naar de oude tijden. Ik snap dat vrouwen daar dus weg willen. Maar vreemd genoeg, hoor ik nooit mensen in interviews die vertellen dat ze dolblij zijn dat de Amerikanen weg zijn. Hoezo gekleurd nieuws?

Leuk als je deelt!