Let op, 10 januari 2022 wordt een datum om te onthouden. Voor het eerst stonden er bij het aantreden van het kabinet de helft vrouwen op de trappen. Eigenlijk idioot dat we dit blij opmerken, het had natuurlijk al lang en breed de normaalste zaak van de wereld moeten zijn.

Klaas Dijkhoff vertelde bij Beau dat het klaarstomen voor het ambt tijd kost, dat het daarom niet eerder kon, maar het heeft gelukkig z’n vruchten afgeworpen.

Met belangstelling heb ik de presentatie bekeken. Een paar jaar geleden was ik in deze column alleen maar enthousiast geweest. De ervaring heeft inmiddels geleerd dat onverdeeld enthousiasme niet altijd beloond wordt. Dus we geven de vrouwen het voordeel van de twijfel.

Het vertrouwen in het Kabinet is nog nooit zo laag geweest, maar dat zegt niks. Dat kan volgende week weer anders zijn.

Wat is nu de belangrijkste oorzaak van de kloof tussen de Haagse bestuurders en de bevolking? Dat de bevolking het idee heeft dat ze daar niets begrijpen van de dagelijkse moeilijkheden die gewone mensen hebben. Ik sprak van de week bijvoorbeeld een jonge onderneemster die bijna geen omzet meer heeft door corona, maar wel haar energie rekening van 200 naar.. 800 euro per maand zag stijgen. Begrijp je daar iets van als je een vast salaris hebt dat elke maand gestort wordt? Als je nooit echt hoeft te ploeteren om je geld bij elkaar te schrapen? Als je duidelijk van betere komaf bent, een hoger inkomen hebt of ouders die altijd geld hadden? Er werd veel gezegd over de kleding, maar zelfs een leek kon zien dat de dames geen cheapy kleding aan hadden op het bordes.

Daarom deed het  intervieuwtje met Carola Schouten me zo goed. Eerst minister van Landbouw, nu minister van Armoede.

Elke journalist weet dat Carola, in ieder geval voor de Christen Unie, een heel speciaal geval is. Ze was jarenlang alleenstaande moeder. Ze woont in Spangen, niet direct Wassenaar zullen we maar zeggen. Terecht vroeg de interviewster of het Armoedebeleid haar na aan het hart lag omdat ze het zelf heeft meegemaakt. De manier waarop Carola dan reageert, maakt dat ik haar heel leuk vind. Met een mengeling van: wacht effe, dit is prive, dit doet er niet toe, en: ja maar daardoor weet ik wel hoe moeilijk het leven kan zijn als je geen geld hebt.

Meer mensen als Carola, die vanuit eigen pijnlijke ervaringen besturen, zullen het vertrouwen in de overheid weer vergroten, daar ben ik van overtuigd.

Leuk als je deelt!