Jaren geleden las ik eens in New York een verhaal in een krant over hoe moeilijk het was voor zelfstandige vrouwen in die stad om een partner te vinden. Vrouwen die hun eigen brood verdienen met een baan. Toen dacht ik nog: ach, typisch Amerika, maar nu hoor ik om me heen dat hetzelfde in Nederland gebeurt. Tijdens het daten heeft de emancipatie nog niet zo erg toegeslagen.

Een vriendin van mij vertelde me opgewonden dat ze nu eindelijk een leuke vent gevonden had. Op een gegeven moment belde hij haar met een verrassing: hij zou de volgende dag gezellig langskomen.

‘Ja sorry,’ zei ze,’ Ongelooflijk leuk plan, maar ik heb morgen een heel belangrijke vergadering waar ik met geen mogelijkheid weg kan blijven.’

Er viel een ijzige stilte aan de telefoon.

‘Dus die vergadering is belangrijker dan ik?’

Daar begint het gezeur. Nee, natuurlijk ben jij belangrijker, maar dit is een vergadering die al maanden geleden gepland is met tien personen, daar kan ik niet zo maar wegblijven!

Of dat andere verhaal van een vrouw die een date had. Gezellige avond was het, en ze dacht: dit gaat em worden.

Aan het eind van de avond vroeg hij of hij haar naar haar auto zou brengen. Dat vond ze fijn.

Daar kwamen ze aan bij haar Porsche Carrera met glazen dak.

‘Neeee,’ zei hij, ’is die van jou?’ Nooit meer iets van de man gehoord. Hij reed zelf in een Golf. Dit was te veel voor zijn mannelijkheid.

Of eentje uit eigen ervaring. Ik zat in een café voor corona met een man te kletsen. Leuk gesprek. Op een gegeven moment moest ik naar het toilet. ‘Ik ben zo terug,’ zei ik nog en dat was ik ook. Maar de man was verdwenen van de bar. O nee, ik zag hem ergens anders zitten.

‘Hey, gaan we niet verder praten?’ vroeg ik hem.

‘Nee,’ zei hij, ’Mijn vrienden vertellen me net dat je bij tv werkt. Daar heb ik echt geen zin in.’

‘Maar hoezo,’ probeer ik nog, ’hier staan toch geen camera’s?’

‘Nee, maar ik weet dan je dan veel geld verdient, en daar kan ik niet tegenop.’

Discussiëren heeft op zo’n moment geen zin meer. Vooroordelen over inkomsten bij tv zijn niet te bestrijden weet ik uit ervaring.

Daten is niet gemakkelijk. Zagen we vorige week dat afschuwelijke filmpje op YouTube uit Lang Leve De Liefde op sbs6, waar een oerlelijke man een vrouw vernederde, als je als vrouw je eigen brood kunt verdienen, wordt het er niet gemakkelijker op.

Klein puntje waar nog aan gewerkt moet worden bij de heren.

16 september 2020

Leuk als je deelt!