Is het moeilijk om echt dapper te zijn?

Ik denk het wel. Meestal moet je in opstand komen tegen een dictator, en die houden daar niet zo van.

Het valt me wel op, dat steeds meer vrouwen een dappere rol spelen. Een paar weken geleden vroeg ik al aandacht voor de zaak van Maria Ressa in de Filipppijnen. Zij had een belangrijke nieuwssite, Rappler, die door de autoriteiten uit de lucht gehaald werd. Waarom? Maria kon er niet mee leven dat Rodrigo Dutarte, de dictator van de Filippijnen, al 27000 mensen heeft laten doodschieten die verdacht worden van drugshandel. Zonder enige vorm van proces. Je zou denken dat dit tot  internationale protesten zou leiden en dat  deze vrouw wordt bijgestaan, maar tot nu toe blijft het angstig stil. Alleen de BBC houdt het in de gaten. Hoe eenzaam moet je zijn, als je mond wordt gesnoerd, als je dwars wordt gezeten, de gevangenis in moet en niemand neemt notie van je lijden?

Bij de verkiezingen van eergisteren in Wit-Rusland werd Loekasjenko, de dictator, zogenaamd weer herkozen, na 26 jaar in het zadel te zitten. Een van zijn belangrijkste tegenstanders, Sergei Tichanovski, had hij net op tijd gevangengenomen. Maar hij had niet gerekend op de vrouw van Sergei, Svetlana, die het van haar man over nam. Hij dacht waarschijnlijk: ’Ach, zo’n vrouwtje, wat heb ik daar nou van te vrezen?’ Mis.

Maandagavond zag ik Svetlana in een commentaar op de tv.

‘We weten dat er fraude is gepleegd met de verkiezingen,’ zei ze, ’en we gaan het bewijzen.’

En terwijl ik ernaar zat te kijken, kreeg ik even het Jan Klasen en Katrijn effect: ’Achter je!!’

Zat ik alsmaar te denken.

Want zo’n dictator gaat dat natuurlijk niet accepteren. Hij had het over ‘gezeur en gezanik.’

En dan bedoelde hij de dagenlange opstanden tegen de regering. Het is hem nog niet helemaal duidelijk dat hij moreel verslagen is door een vrouw. Een heel dappere vrouw, die nu in ongekende angsten moet leven. Want wanneer slaat de vijand toe, wanneer vindt de dictator dat het genoeg geweest is en verdwijnt Svetlana op raadselachtige wijze, zonder dat we ooit nog van haar hoorden. Ze deed er verstandig aan maandagavond meteen onder te duiken in Litauen.Want Loekasjenko maakt over het algemeen kort en metten met zijn tegenstanders. Wat een leven! Svetlana is een lerares Engels, die niet de politiek in wou, maar werd gedreven door de omstandigheden. Als dat maar goed afloopt.

Pet af, voor deze twee moedige dames, die alles voor het ideaal opzijzetten en zich niet laten omkopen door geld, maar vasthouden aan hun idealen.

11/8/20

Leuk als je deelt!