Ongelooflijk hoe de instelling ten opzichte van corona in twee jaar is veranderd.

Feestjes werden er niet gegeven, veel te bang voor besmetting. Van de week kwam ik op een feestje waar de gastheer helemaal verontwaardigd was dat gasten hadden afgebeld omdat ze corona hadden.

‘Dat doe je toch niet,’ zei hij,’ en nog wel een stuk of tien.’

Nou, dat verbaast mij helemaal niks. Alleen al in mijn kennissenkring had ik ook zeker twaalf corona gevallen. Ik ben juist blij als die mensen niet naar feestjes gaan, want ja, ik hoor natuurlijk bij de kwetsbare ouderen boven de 60.

Jort Kelder vroeg zich in het begin van corona af, of je 80-plussers die te dik waren en rookten, moest redden. ‘Hoeveel economische schade is het redden van mensen die anders twee maanden later dood waren gegaan waard?’ vroeg hij zich af. Marianne Zwagerman had het over dor hout dat een paar maanden eerder gekapt werd dan zonder virus. Ik vraag me altijd af hoe deze personen reageren als ze zelf 80 zijn.

Maar kijk waar we nu zijn: niet veel mensen hebben de booster gehaald die je tot 22 december kon krijgen. Was toch wel handig geweest, want wat lees ik op de RIVM-site?

Van de mensen die de laatste booster kregen en ouder dan 60 waren, kwam 75% minder op de intensive care terecht.

Voor mij is die intensive care een grote angstdroom. Alleen al van het feit dat je op je buik moet liggen krijg ik nachtmerries. Dus ja, ik heb lang geaarzeld, had ik nu niet genoeg injecties gehad langzamerhand? Maar toch gedaan en nu ben ik er blij om.

Twee jaar geleden had iedereen tests in huis waarmee je kon checken of je het had. Nu weet niemand meer waar je ze kunt krijgen of ze zijn uitverkocht.

Gaan we te slordig met corona om? Worden we overmoedig?

In ieder geval is er een groep in Nederland die sowieso de pineut is: de mensen met longcovid (langdurige corona). Er zijn er zo’n 100.000 van en er is nergens een kliniek die die mensen behandelt. In Duitsland zijn er 44 speciale long covid klinieken. Waarom laten wij hen in de steek?

Gelukkig kwam van de week naar buiten dat long covid’ niet tussen de oren zit’ maar ‘een lichamelijke reden heeft.’(Amsterdam UMC)

En dan zijn er nog zoveel raadsels niet opgelost. Want ik ken zeker vijf echtparen die bij elkaar slapen en waarvan de één het wel kreeg en de ander niet. Hoe kan dat als het zo besmettelijk is? En waarom krijgen we op dit soort vragen geen antwoord?

Leuk als je deelt!