Twee weken geleden zit ik in de tram in Nice, lekker relaxed naar buiten te kijken.

Dan stopt de tram bij een halte en gaan alle deuren tegelijk open. Acht geüniformeerde mannen komen tegelijkertijd binnen. Kaartcontrole.

Bij mij in het compartiment heeft iedereen een kaartje, maar verderop hoor ik geschreeuw en vallende lichamen. Dan zie ik drie van die mannen die een jongen van ongeveer twintig pootje lichten en op de stoep bij de tramhalte gooien. Eén heeft z’n knie op de rug van de jongen. Die kreunt: ’Hey, doe es even normaal, is dit nou echt omdat ik geen kaartje heb?’

Ik zit te trillen op m’n tramstoeltje.

Eén ding weet ik zeker: die hele tram, en zeker die jongen, riskeren nooit meer een biljet-loos ritje.

Ik moest aan dit gebeuren denken toen ik het verhaal las van de conductrice, die op zaterdagavond om half elf alleen was en door een stel snotneuzen van rond de vijftien van een trap werd gegooid. En nu gaat de NS, samen met alle concurrenten, aanstaande zaterdag om half elf drie minuten de treinen stil zetten.

Dat is dus het verschil tussen Nederland en Frankrijk: daar wordt er meteen op getimmerd (ook niet altijd een ideale oplossing) en wij gaan netjes staken.

Zal het helpen? Nou ja, Op 1 besteedde er bijvoorbeeld extra aandacht aan. Ze  hadden de directie van de NS uitgenodigd en een treinboa die vertelde dat hij eigenlijk niks kon doen tegen die agressieve jongeren omdat hij ze niet kan aanhouden. Daar moet dan weer de politie voor gebeld worden.

Enig idee wat er gebeurt als je moet wachten met zo’n agressieve jongen?

Je mag dat gewoon niet van zo’n boa  vragen. Waarom moet er op de politie gewacht worden? Vanwege de privacy wet. Nou, niet om het een of ander, maar dat van die Privacy wet hoor ik de laatste tijd effe te vaak. Fraude in de gezondheidszorg kan niet bestreden worden door de privacywet. Agressieve jongeren in de trein kunnen niet aangehouden worden vanwege de privacywet.

Wordt het niet eens tijd dat we die wet gaan aanpassen? Hij was ooit bedoeld om weerloze burgers te beschermen, maar nu werkt het alleen positief voor kwaadwillenden. Tweede Kamer, let op!

De agressieve jongeren zijn aangehouden, maar waren een paar uur later weer vrij. Is er ook met die ouders gepraat? Vinden die het normaal dat hun zoons een weerloze vrouw van een trap duwt?

Tsja, en als dat niet gebeurd is, wat denken we dan dat er verandert?

Ik denk niet veel.

Leuk als je deelt!