Natuurlijk zijn we allemaal druk met de Elfstedentocht en corona, maar er is iets heel gevaarlijks aan de hand. Er is een grote groep Nederlanders die radicaliseert, namelijk de complotdenkers en de anti-overheidsactivisten.

Wie denkt dat complotdenkers gekkies zijn, heeft het bij het verkeerde eind. In mijn omgeving ken ik een vrouw die economie gestudeerd heeft en overtuigd is dat de aarde plat is. En ik ken een onderneemster die zeker weet dat de wereld geregeerd wordt door pedo’s die met elkaar kinderbloed drinken. Het zijn zeker niet alleen vrouwen die zo denken, want

een paar maanden geleden werd al bekend dat 10% van de gehele Nederlandse bevolking complotdenker is. Nu kwam het Landelijk Steunpunt Extremisme met een waarschuwing: een groeiend aantal complotdenkers en anti-overheidsactivisten radicaliseert. Ze merken dat omdat ze veel telefoontjes krijgen van mensen die niet meer weten wat ze er mee aan moeten. Een echtpaar, 40 jaar getrouwd. De vrouw ziet haar partner wegglijden in de complottheorieën. Hij wordt onbereikbaar. En wat ze ook probeert, contact is niet meer mogelijk. Grootouders bellen met het Steunpunt omdat ze zich zorgen maken over hun kleinkinderen. De ouders radicaliseren en de grootouders staan machteloos. Hechte vriendenclubs, die misschien al 25 jaar of langer met elkaar omgaan, scheuren omdat de helft zich ineens aangetrokken voelt tot deze theorieën. Wanhopige ondernemers die alles kwijt zijn geraakt tijdens de corona-crisis, en zich zorgen maken over de toekomst van hun kinderen, zien nog maar één antwoord op de problemen: het is een kwade macht, onder leiding van Bill Gates.

Sommigen schijnen zelfs op zoek te zijn naar wapens, om overheidsdienaren aan te kunnen vallen.

Het liefst zou je natuurlijk in de lach schieten als iemand denkt dat de aarde plat is, en dat de eerste maanlanding in scene is gezet in een Hollywood studio. Maar dat is niet verstandig om te doen. Wat dan wel?

Vooral niet roepen: maar dat is belachelijk! Open vragen stellen. Geïnteresseerd zijn. Erkennen dat de overheid fouten maakt. Pas als je vertrouwen hebt gewonnen komen met feiten.

Inmiddels denk ik dat het tijd wordt voor super-alertheid. We hebben natuurlijk al gezien hoe schandalig Pieter Omzigt werd aangevallen toen hij naar de Kamer liep. We weten hoe journalisten gehinderd worden bij hun werk. In Groningen worden in het ziekenhuis telefonistes bedreigd. Politieagenten zijn ernstig bedreigd in hun privéwoningen. Ik wil niet te somber over komen, maar als dit zo doorzet, betekent het de ondergang van onze vrijheid en de rechtsstaat. Wat gaan we eraan doen, met z’n allen?

15 februari 2021

Leuk als je deelt!