Er komen steeds meer zorgen om mij heen.
Om de toeslagenaffaire, de organisatorische bende bij politie en zorg, de politiek. Na veel wijn vonden we voor de politiek een oplossing: zolang er geen kabinet is geen salaris uitbetalen. Moet je zien hoe snel het gaat.
Vrienden van mij die zich principieel niet laten vaccineren zien het maatschappelijke net rond hen strakker worden en voelen zich nu al maatschappelijk geïsoleerd.
Ik word er een beetje down van, want ik schrijf weliswaar wekelijks dit stukje, maar ik heb ook geen enkele macht om het allemaal te veranderen. En duidelijk is dat we met z’n allen heel erg aan verandering toe zijn.
En dan gebeurt er iets waarvan ik dan denk dat het blijkbaar zo moet zijn.
Adjiedj Bakas, de bekende trendwatcher die ik al jaren ken, nodigt mij uit op de koffie.
Ik heb hem allang niet gezien, hij is ernstig ziek geweest. De helft van z’n lichaam is verlamd.
Stralend heet hij me welkom.
Ik vertel hem over de zorgen van de mensen om mij heen.
‘Nou, dat is precies waar mijn nieuwe boek over gaat,’ zegt hij glimlachend.
‘We zitten in een tijd van chaos, maar je moet bedenken: als je naar de geschiedenis kijkt is er uit chaos altijd iets moois voortgekomen. Dit duurt nog tot 2024/25 en dan komt de verandering.’
Zijn boek ‘The Age of chaos’, nu alleen nog in het Engels maar vanaf december ook in het Nederlands, geeft mooie inzichten.
Hij zegt dat we niet meer in een democratie leven, maar in een emocratie.
‘Gevoel speelt een steeds belangrijker rol, zowel in als tussen landen. ’Op dit moment woedt de Emotionele Revolutie , waarin emoties belangrijker zijn dan belangrijke regels en gevoel belangrijker is dan redelijkheid. ’
Cijfers die duidelijk maken dat de wereld aan een enorme omwenteling bezig is. Ik ben nog geboren in een tijd dat een gezin normaal was en alleenstaand bijzonder. In deze tijd komen er ruim 1% alleenstaanden per jaar bij.
Veranderingen leiden tot onzekerheid. Tegelijkertijd woedt Digitalisering 4.0, een nieuwe digitale revolutie met de uitrol van 5G en straks 6G internet, waardoor zelfs een chirurg van huis uit patienten op afstand zal kunnen opereren met een operatierobot. Over 10 jaar wonen er meer robots dan mensen in ons land. Wij kunnen dan in een driedaagse werkweek evenveel productiviteit halen als in de huidige 5-daagse werkweek. We krijgen dan meer vrije tijd. De chaos van nu Is de opmaat naar de Nieuwe Renaissance.’
En ineens veranderen mijn zorgen in optimisme: mooi dat ik deel mag zijn van een wereld in totale verandering.