Wij zijn in Nederland Napels aan de Noordzee, vanwege alle drugshandel. Maar ik ga voorspellen dat we ook nog Moskou aan de Maas worden omdat we, net als vroeger in het Oostblok, bij alles zullen worden gecontroleerd.

Komende tijd komt er een discussie in de Tweede Kamer over een voorstel van mevrouw Kaag om elke cash-pin transactie van 100 euro te monitoren. 100 euro! Daar kan je met deze inflatie net drie bananen en een pak melk van kopen. Dit om witwassen te kunnen controleren. Deze regeling bestaat dus nog niet, maar zit er aan te komen.

Wat wel al bestaat is het volgende: een vriendin van mij had in de horeca gewerkt, wat fooien gekregen en stortte dat op haar rekening. Kreeg ze een brief van de bank: ’Vanuit regel -en wetgeving zijn wij verplicht u een brief te sturen waarin wij u verzoeken terughoudend om te gaan met contante stortingen. Vanuit onze maatschappelijke rol als bank wijzen wij klanten op de risico’s van het gebruik van contant geld. Het gaat daarbij om het risico dat u of wij door gebruik van contant geld ongewild betrokken raken bij witwassen, terrorismefinanciering en andere criminele activiteiten.’

De bank als BOA van de Overheid, jakkes.

Een vriend van mij kreeg voor z’n verjaardag contant geld en zette dat ook op zijn rekening. Beng, precies zo’n brief. Ze vroegen hem zelfs hoe hij aan het geld kwam, dus hij met hangende pootjes een brief gestuurd over zijn verjaardagscadeau. Dank u voor de openheid, scheven ze nog terug.

Dit zijn buitengewoon onplezierige ervaringen voor mensen die proberen fatsoenlijk te leven.

Het lijkt erop dat we op weg zijn naar de uitgang wat betreft contant geld, en dat alleen omdat een zootje criminelen het verpest. Die zich verder toch nergens iets van aan trekken.

Persoonlijk ben ik erg tegen het afschaffen van cash geld.

Er zijn een heleboel redenen, maar de belangrijkste is dat cash geld vreemd genoeg voor de armsten is. Zij hebben geen bankrekening, en kunnen hun financiële situatie beter in de gaten houden als ze niet pinnen. Maar verder gaan kleine zelfstandigen, werksters en de straatmarkt hier ook aan onderdoor.

Maar stel je eens voor er komt een enorme stroomstoring in 2023? Wie gaat er pinnen zonder stroom?

Toevallig was ik afgelopen zondag op het Museumplein waar een demonstratie aan de gang was en een mevrouw een bord ophield:’ cash is vrijheid.’ Ik denk dat ze gelijk heeft.

Met een oorlog op 2000 kilometer afstand is cash namelijk ook nog king.

Dus, Kamerleden, redeneer niet alleen vanuit jezelf en jullie door ons betaalde pinpasjes, maar denk na over tijden die niet zo riant zijn als deze.

Leuk als je deelt!