Ongelooflijk als je de verhalen van de turnsters hoorde. Dat ze jarenlang klachten indienden tegen het gedrag van sommige trainers en dat er vervolgens niets mee gebeurde.

Vreemd genoeg moest ik aan Black Lives Matters denken, hoewel die club wat mij betreft beter All Lives Matters zou kunnen heten, maar dit terzijde. Wat werd er tijdens die demonstraties gezegd? Dat als je niet zwart bent je niet kunt voelen hoe je vernederd wordt. Daar zit iets in, en dat hebben zwarten gemeen met vrouwen. Als je geen vrouw bent kun je niet voelen hoe het is als vrouw vernederd te worden.

Ik heb al eerder mijn bezoek aan Iran als voorbeeld genoemd. Ik was daar met een paar Nederlandse mannen. Die merkten niets van discriminatie. Maar toen ik stond te wachten op mijn beurt in een winkel, en elke keer een andere Iraanse man me met  z’n elleboog opzij en naar achteren maaide, voelde ik me diep ongelukkig. Dat deden ze niet bij Nederlandse mannen.

Of die keer dat ik bij Op1 zat. Ik wilde illustreren hoe Corona tot diep in onze vezels van de maatschappij zit. Ik vertelde daarom het verhaal van mijn 5-jarig neefje, die niet naar de kapper kon vanwege corona en dus mooie lange krullen had. Ik zei tegen hem dat ik hem zo mooi vond, dat ik verliefd op hem zou kunnen worden. Waarop hij zei: ‘Maar dat mag niet, want het is corona.’

De presentator presteerde het toen een opmerking te maken die drie keer fout was. Hij zei namelijk: ’Of het neefje dacht natuurlijk: ik heb geen zin in die oude tante.’

Eén: hij heeft geen idee van de denkwereld van een 5-jarige. Twee: hij vindt oudere vrouwen blijkbaar vreselijk, drie: hij beledigt een gast die zonder betaling voor zijn gerief een vrije avond opoffert.

Grappig genoeg hebben alleen vrouwen deze opmerking gehoord, en kreeg ik alleen van vrouwen reacties. Omdat ze weten hoe sneaky dat soort opmerkingen erdoor heen glippen. Mannen hadden de opmerking niet gehoord of er geen waarde aan gehecht.

Ook bij het mediaforum wordt door vrouwelijke luisteraars vaak opgemerkt hoe je moet opboksen tegen hanengedrag. Ik krijg complimenten van vrouwen dat ik me daardoor niet uit het veld laat slaan. Maar bij de driewerf botte, horkerige opmerking van de OP 1 presentator was ik sprakeloos.

Eigenlijk is het dus niet zo gek dat de Bobo’s van gymnastiekbond KNGU niets met de klachten van de turnsters gedaan hebben. Ze kunnen gewoon niet mee-voelen hoe het is om vernederd te worden. Denken dat het allemaal wel mee valt. Sussen hun eigen geweten.

Ze hebben nu weer een onderzoek aangekondigd. Inmiddels hebben sportdeskundigen al gezegd dat complimenteren beter helpt voor de prestaties. Dus waar zijn we mee bezig?

Juist, oude patronen te herhalen. Copycat gedrag, jammer, bobo’s.

29 juli 2020

Leuk als je deelt!