Het ligt voor de hand dat ik iets ga zeggen over het lijsttrekkersdebat tussen Liane Pfloumen en Sigrid Kaag. Mooi om te zien hoe vrouwen ook respectvol met elkaar kunnen debatteren, dat deed me goed. Maar daar gaat het niet over. Ook niet over wat de verschillende partijen in hun programma’s over vrouwen , het klimaat of de gezondheidszorg schrijven.

Het gaat over iets heel down to earth, en je hoort er niemand over.

Een paar weken geleden kwam ik op het idee. Ik keek  rond in een middelgrote stad, een beetje ongezellig langs alle gesloten winkels lopen, toen ik plotseling naar de wc moest. Iedereen kent dat natuurlijk, maar de ernst van de accuutheid neemt toe naarmate je meer 50+ bent. Ik ren dus naar de eerste de beste Click& Go medewerker.

‘Mag ik alstublieft van uw wc gebruik maken?’

‘Nou nee, wij hebben geen wc.’

‘Maar waar gaat u zelf dan, ik moet zo nodig, mag het alsjeblieft?’

Alleen al de vernedering dat je om zoiets moet smeken.

De jonge medewerker blijft onvermurwbaar.

‘Er is een openbaar toilet op de Grote Markt,’ zegt hij.

De Grote Markt?! Dat is zeker nog tien minuten lopen en dat haal ik niet. Op een drafje begeef ik me desondanks richting Grote Markt. Daar onder grote spanning aangekomen is er met plakband een briefje op de deur van het toilet geplakt: buiten werking. Wat nu?

God zij dank zie ik ergens in een hoekje een stukje gras en ik kan niet anders dan er te gaan zitten en m’n behoefte te doen. Om vervolgens een zakje van m’n boterham als toiletpapier te gebruiken.

Een vriend van mij, een van de keurigste mensen die ik ken, was aan het fietsen en moest een grote. Nergens horeca  open. Hij ging zelfs zo ver dat hij bij wildvreemde mensen aanbelde. Maar in deze tijd, met zoveel wantrouwen, was er geen sprake van dat hij ook maar ergens werd binnen gelaten. En ja, ook hij heeft toen met grote schaamte zijn behoefte langs de kant van de weg moeten doen.

Wat ik maar wil zeggen: leuk zo’n herstelplan van Rutte, maar waarom niet bij het begin beginnen. Er is duidelijk behoefte iets te regelen voor de behoeftes. Maak een Nationaal wc-plan, of een Toilettennetwerk, kan mij het schelen, maar zorg dat er om de zoveel meter in de stadscentra een toilet is. We zijn al met 7 miljoen 50-plussers, de behoefte wordt alleen maar groter. En eerlijk is eerlijk, dit is in  andere Europese landen echt veel beter geregeld.

10 maart 2021

Leuk als je deelt!