Gelukkig zijn er nog steeds mensen die tijdens alle crises die we meemaken hun gevoel voor humor behouden. De persofficier die verslag deed van de rechtszaak over het hotel dat de eigenaresse uiteindelijk niet aan het COA wilde verkopen zei dat de A in die afkorting niet voor Altviolist stond. Hoe bedenk je het?

Verder lijken alle talkshows te vallen op onderwerpen met een C: eerst maandenlang het gezeur over Corona, nu over het Coa. De stand van de buitenslapers vandaag is: 200. Tegen gister 300, of omgekeerd. Fantasieloze onderwerpen, die elke dag uitgemolken worden en als kijker zit je alleen maar met een machteloos gevoel thuis.

Er schijnt een enorm personeelstekort te zijn in Hilversum. De eerste tekenen van erosie zijn er al. Maandag waren de eerste shows, waar altijd veel energie in gestopt wordt omdat men sprankelend wil beginnen: dat belooft weinig goeds. Zelfs aan het begin van het seizoen al futloos.

Elke keer kijk je naar dezelfde discussies. Nee, het gaat niet om mensen die echt voor een oorlog moesten vluchten. Het gaat om mensen uit veilige landen, die eigenlijk niet binnen zouden moeten komen. Er worden getallen genoemd: enkele tienduizenden in het begin van dit jaar. Hoe kan het dan dat ik via andere kanalen te horen krijg dat er in 2022 al 192.000 mensen zijn geïmmigreerd? Velen van hen zullen werken.

Maar de belangrijkste vraag wordt nooit in dat soort discussies beantwoord.

Wij hebben in Nederland sociale voorzieningen voor mensen die hier jarenlang hebben gewerkt en door omstandigheden dat niet meer kunnen. Ze krijgen een uitkering als ze niet meer kunnen bijdragen aan de maatschappij. Maar 192.000 immigranten? Hoe gaan we dat ooit betalen? Ik heb zomaar het vermoeden dat degenen met de uitkeringen in Nederland de eerste slachtoffers zullen zijn. Op een gegeven moment is de pot gewoon leeg.

Altijd interessant om de mensen die in het veld werken over deze dingen te horen. Ik vernam het verhaal van iemand die bij de marechaussee werkte. Een man kwam met Nederlands paspoort zijn zoon aangeven, die naar Nederland wilde immigreren. Op het paspoort viel niets aan te merken. Wel op de leeftijd van de zoon. Die was minstens twintig jaar ouder dan z’n ‘vader’. Arme marechaussee. Niemand gelooft hem, want die vluchtelingen zijn allemaal zielig en bij voorbaat heilig verklaard. Dat sommigen hun kinderen van tien vooruit sturen en anderen hun papieren opzettelijk weggooien, zodat niemand hen iets kan maken: allemaal foute rechtse verhalen natuurlijk. Maar die verhalen horen we niet in de talkshows. Als je maar politiek correct bent komt het helemaal goed met je. Maar o wee als je iets genuanceerder wilt zijn. Dan word je afgemaakt. Vrijheid van meningsuiting?

inhoud hier

Leuk als je deelt!