Niemand kan ontkennen dat de popgroep Abba een fenomeen is.

Veertig jaar nadat ze voor het laatst optraden is er net een nieuwe Mamma Mia! musical uit in Nederland, komt er binnenkort een MammaMia! The party in Rotterdam, waar je kunt eten en drinken en naar Abba liedjes luisteren. ABBA the movie kwam uit in 1978 en kreeg dit jaar een gloednieuwe uitgave. En al ruim een jaar lang is er 7 keer per week in een speciaal gebouwd theater  in Londen voor 3000 mensen  een soort Avatar show: AbbaVoyage. Elke avond uitverkocht.

Het leek me eerlijk gezegd helemaal niks om daar naartoe te gaan. Een beetje staren naar van die stomme digitale poppetjes en daar dan ook nog veel geld voor betalen.

Maar ik moet toegeven: het was het geld meer dan waard. De eerste minuut zie je dat het om namaak-mensen gaat, maar het is zo goed gedaan dat de tweede minuut iedereen al uit z’n dak gaat. Bijzonder: 3000 mensen die tegelijk zitten te juichen voor enorme schermen. Ze staan te dansen, zingen keihard mee en klappen alsof er live artiesten optreden.

Niemand wil precies vertellen hoe deze show gemaakt is, maar we weten dat er 120 camera’s aan te pas kwamen, die 5 weken lang de Abba leden hebben gefilmd. Bij de uitvoering komen 291 aparte speakers te pas, de schermen bevatten 65 miljoen pixels en er wordt ruim 100 kilometer productie-kabels gebruikt. En ach, de kleding… geweldig, Dolce & Gabbana.

Ik zou zeggen, als je het theater van de toekomst wilt zien: ga naar Londen en kijk je ogen uit.

Waarom is Abba zo populair? Ik denk omdat de stemmen van Agnetha en Frida ongelooflijk goed matchen en omdat Bjorn en Benny, die de liedjes maakten, altijd daarin een soort blije toon vonden. Dat kunnen we gebruiken in deze tijd.

In het programmaboekje wordt aan regisseur Bailie Walsh gevraagd: ’Hoe zou je Abba omschrijven aan iemand die de groep nog nooit gehoord heeft?’

Hij antwoordt: ‘Als een folkgroep van Mars. Rauw, eerlijk en van een andere wereld.’

Gaan deze mensen ooit nog optreden? Ik denk het niet. Ze kregen voor een serie optredens twintig jaar geleden al een bod van… 1 miljard dollar. Dat sloegen ze af.

Zo’n carrière is maar voor weinigen weggelegd.

Intussen kunnen Agnetha Faltskog(73),Bjorn Ulvaeus(78)Benny Andersson(77) en Anni-Frid Lyngstad(77) terugkijken op een leven waarin ze miljoenen mensen blij hebben gemaakt.. ‘Dancing Queen’ werd een miljard keer gedownload op Spotify. Niet te geloven.

Geweldig als je dit presteert. Veertig jaar geleden populair, nu weer bij een andere generatie.

Knap om zo veel mensen gelukkig te kunnen maken. Konden politici ook maar zoiets.

Leuk als je deelt!