Dat is natuurlijk een opmerkelijke ervaring, side-kick zijn bij een programma dat je zelf 25 jaar geleden voor het laatst hebt gepresenteerd.

Sommige mensen vragen me: waarom wil je toch altijd nog werken? Het antwoord is deze column.

Als ik de studio binnenkom, zie ik Chiel Beelen, die tegenwoordig dj is bij Veronica. Hij heeft meegedaan met het populaire programma First Dates, en omdat ik daar ook voor gevraagd ben, informeer ik of het leuk was. Hij is een en al lof. Hield er een korte relatie aan over. Moet ik dan alsnog mijn beslissing veranderen, namelijk dat ik het niet doe? Toch goed om dat even te kunnen bespreken.

Ook in de studio William Rutten, de sterrenfotograaf. Hij komt praten over zijn grote liefde, de Beatles. Zijn vader Will was cameraman en ik maakte jarenlang reportages met hem. We verstopten de camera in een boodschappentas als we verslagen maakten van wantoestanden onder een dictator. Die wilde natuurlijk niet dat we die opnamen maakten.

Of we renden voor ons leven omdat we een regen van stenen naar ons toe gegooid kregen omdat we verslag deden van een demonstratie. Of we stonden aan de grond genageld in Belfast toen we handgranaten om ons heen hoorden ontploffen. Lieve Will, die een broer voor me was. Waarom moest hij na al deze avonturen met z’n auto tegen een boom klappen en het niet overleven? Vreselijk, maar troostend om er even met William over te kunnen praten.

En dan is er ook nog een moeder met haar dochter in de studio. De moeder denkt dat we niet alleen naar de reguliere media moeten luisteren, maar ook ons informeren via internet. Zij staat achter sommige complottheorieën, maar haar dochter is journalist, onder anderen bij het AD ,en gruwt van haar moeders’ ideeën. Mooi om voor en na de uitzending uitgebreid over zo’n onderwerp te filosoferen. Inmiddels gelooft 10% van de Nederlanders in die theorieën.

Wees nou eerlijk, waar kun je in een paar uur zoveel interessante mensen tegenkomen? Juist, alleen in een studio.

Voeg daar nog een beetje spanning bij, die toch elke live uitzending met zich mee brengt en je hebt meteen de juiste mix.

Tuurlijk, iedereen zegt dan: ga toch eens genieten van het leven, maar als ik dat nou toevallig het meest doe als ik in zo’n programma zit? Ik heb tien jaar van het leven genoten. Meer dan ooit gelezen, gerelaxt, de kasten opgeruimd, klaar er mee.

Heerlijk om dan weer in zo’n studio met elkaar te praten. Over onderwerpen waarbij het gaat om een mix van toekomst, verleden, emotie en amusement. Iedereen kan beweren dat tv dood is. Voor mij niet.

20/8/20

Leuk als je deelt!