name head

20 maart 2019 | Door Catherine Keyl | back

Woede

Vorige week had ik het over het verschil waarmee mannen en vrouwen met hun woede omgaan. Vrouwen voeren radiostilte in als ze zich verongelijkt voelen. Veel reacties van vooral mannen die dat herkennen.
Nu even over de mannen. Afgelopen vrijdag Christchurch. De woede van een witte, verongelijkte man. Eerlijk gezegd dacht ik toen, dat het tot meer rechts-extremistische aanslagen zou leiden.
Maar nee, Utrecht dus. Toen ik de dadergegevens hoorde: crimineel, gescheiden, moest ik meteen denken aan de dader van de aanslag in Nice, in 2016. Bouhlel reed met een vrachtwagen in op feestvierende mensen en doodde er 86. Ook hij was crimineel, getrouwd en lag in scheiding.
Het filmpje op Powned gezien van de verslaggeefster die iets vraagt aan de dader van Utrecht, even geleden?
Hij antwoordt: ’Jij bent zeker een jodin (vreemd genoeg werd deze tekst niet ondertiteld) en daarna: ’Of een democraat. Moet je eens kijken hoe je erbij loopt joh.’ Als kijkers konden we de interviewster niet zien, maar ik schat zomaar in dat ze geen zwarte djalaba droeg. De minachting voor vrouwen die uit zijn manier van praten bleek, is om van te rillen.

Laat ik eerst even vaststellen dat er gelukkig veel moslims in Nederland zijn die wel respectvol met vrouwen omgaan. Maar deze houding zoals uit dat filmpje bleek, kom je nog te veel tegen. Ik ben in bijna alle landen van het Midden Oosten geweest en neem nou van mij aan: deze mentaliteit vind je overal. Mannen kijken als het ware door vrouwen heen, ze bestaan gewoon niet. Vorig jaar was ik in Iran in een groentewinkel, ik stond keurig op m’n beurt te wachten. Maar elke keer als ik aan de beurt was, zette een man een stap naar voeren en duwde me met z’n elleboog naar achter. Ik heb het wel eens met mannelijke journalisten over dit soort situaties, maar dan zeggen ze meestal schaapachtig: ‘Dat herken ik helemaal niet.’ Nee, duh.
Mannen die uit zo’n cultuur komen, waar vrouwen echt helemaal niets voorstellen- misschien alleen om kinderen te baren- moeten er natuurlijk niet aan denken dat ze door zo’n vrouw gedumpt worden. Er bestaat geen grotere vernedering. Dat gebeurde ook  Bouhlel... Je bent uitgekotst in de Islamitische samenleving, want je bent crimineel, je drinkt en gebruikt drugs. En dan word je ook nog aan de kant gezet door je vrouw.
Er is nog maar één manier om je gezicht te redden, en dat is wat van die christenhonden te doden, zodat je misschien nog een kans maakt op een paar maagden.

En inderdaad, wij hadden jaren geleden al moeten zien dat mannen met die mentaliteit niet in onze samenleving passen. Dat we ze niet moeten accepteren. En ik vind dat we van de moslimsamenleving kunnen eisen dat ze die mannen opvoeden. Maar dat zal wel weer te veel gevraagd zijn.

Reageren?

 

 

 

cc

column