name head

03 april 2019 | Door Catherine Keyl | back

Winkels

Binnen de winkel-wereld is er aardig wat gebeurd. Een  eenvoudige zaak met kledingrekken is niet meer genoeg om de internet- verslaafden vanachter hun laptop weg te krijgen.
Koffie, drankjes, snoep en zoutjes zijn klantenbinders geworden.Laten we zeggen: over het algemeen doen detailhandels enorm hun best om de strijd met het web aan te gaan.
Van de week moest ik voor een zakelijke bespreking in een middelgroot stadje zijn. En omdat ik vanuit een overtuiging dat de middenstand onontbeerlijk voor ons is, juist altijd bij  die kleine winkeltjes koop, liet ik mijn pinpas lekker roken.
Er was ook een geweldige schoenenwinkel in het stadje, zei men. Nou, ik ben een schoenenfreak, dus er heen.
Een poosje geleden schreef ik over m’n hielspoor. Ik kan u melden: het enige dat hielp was een zooltje dat een podoloog voor mij maakte.
Ik stap welgemoed de winkel binnen.
Die morgen ben ik van huis vertrokken met niet direct het idee schoenen te gaan kopen. Dus ik heb een panty aan met een ladder op de voet, die je niet ziet omdat ik sneakers draag. In de winkel staan een paar beeldige ballerina’s. De mevrouw die de eigenaresse van de winkel is leest een sms voor  van een minnaar die het zojuist uit heeft gemaakt, aan een vriendin. Ik hoor haar teksten zeggen als ’beter dat we elkaar even niet meer zien’ en ‘je was een geweldige minnares maar het was te veel voor mij’ kortom ik denk: weg hier, dit wil ik helemaal niet horen. De vrouw ziet m ’n aarzeling en vraagt (nadat ik al 5 minuten binnen ben) ‘kan ik je helpen?’ (ook aanspreken met ’je’ terwijl ik haar nog nooit gezien heb, maar ok, daar heb ik al eens over gezeurd). Ik zeg dat ik de flatjes maat 39 wil passen.
Ik trek m’n ene sneaker uit en ze gilt door de zaak: ’Je hebt een ladder!! O, je hebt em al gerepareerd met nagellak, dus je wist het!!’
Ik zak door de grond. Dan doe ik m’n andere sneaker uit en schreeuwt ze: ’O, maar je hebt een zooltje, nou, dan kan je die flatjes wel vergeten!!’
Ik denk dat ik dat toch best zelf uit kan maken, maar nee, ze pakt de flatjes grimmig terug, wikkelt ze  in het vloei en zegt: ‘Dat gaat dus niet door’.
Ik ben onthutst over zo veel botheid. Hoe slaagt iemand erin je twee keer door de grond te laten zakken in vijf minuten? Geen vriendelijk woord, geen welkom. Nou ja, als je vriend het net uitgemaakt heeft snap ik dat je niet in de beste stemming bent, maar hallo hé, ik kan dat toch niet helpen?
Inmiddels begrijp ik de ex- vriend helemaal. Ik zou ook niet met zo’n tang willen samenzijn. Misschien heeft hij ook wel inlegzooltjes en heeft hij het met haar gehad.Dacht hij een begripvolle schoenenmevrouw te vinden, maar nee. Wat een treurigheid.

Reageren?

 

 

 

cc

column