name head

24 januari 2018 | Door Catherine Keyl | back

Water

‘Je denkt toch zeker niet dat ik in de rij ga staan?’ zegt de taxichauffeur verontwaardigd, ’ik werk twaalf uur per dag en dan moet ik als ik thuiskom nog eens wachten op m’n water?!’
Ik ben in Kaapstad, de eerste grote stad ter wereld waar na 22 april geen water meer uit de kraan komt, tenminste...  als het niet een máánd achter elkaar heel hard gaat regenen. Er worden bewapende wateruitgeefpunten aangewezen, waar je in de rij zult moeten staan voor je rantsoen. Mijn taxichauffeur dus niet.

Ik ga hier voor ‘wassen en föhnen‘ naar Isabella, die in een grote kapsalon werkt.
‘Weten jullie al wat er na 22 april gaat gebeuren?’ vraag ik.
‘Ik heb het m’n baas gevraagd, maar die zei dat God ons wel zou helpen. Daar ben ik niet zeker van, de voorspelling voor de komende weken is een beetje motregen, dat is niet genoeg. Ik heb dus maar bedacht dat tegen die tijd, als je geföhnd wilt worden, je vijf liter water mee moet brengen en bij verven tien liter.’
Ze vertelt ook over de problemen met de zwembaden. Veel mensen hier hebben een zwembad, maar dat mag al maanden niet meer worden bijgevuld, dus er komen barsten in. De motoren lopen vast. Nu heeft Isabella bedacht dat ze water bestelt in Ceres, in de bergen, anderhalf uur rijden van Kaapstad, want daar is wel water.
‘Kost veel geld, maar beter dan dat m’n zwembad barst, dat is duurder.’
Vriendinnen van mij checkten voor de grap hoeveel het waterniveau in hun zwembad omlaag ging: 35 centimeter in twee maanden.
Groen gras is er niet meer, allemaal zand geworden. Al maanden geleden werd verboden het gras te sproeien, net als de tuinen, auto’s wassen mag niet. Niet langer dan twee minuten douchen. Wat ze hier noemen ‘grijs water’ opvangen. Dat is als je bijvoorbeeld de douche laat lopen voor hij warm wordt, het water opvangen in een emmer en gebruiken voor andere dingen zoals koken.

‘Denk je dat Nederland ons gaat helpen?’ vraagt Isabella.
‘Nou, als het aan mij ligt niet,’ zeg ik, ’jullie regering wist al in 2002 dat er watertekort zou komen. De Israëlisch hebben aangeboden ontzoutingsfabrieken te bouwen, maar dat vonden jullie niet nodig. Nu betalen jullie tien keer zo veel. In Johannesburg is water zat. Misschien moeten jullie zelf  een waterleiding van Johannesburg naar Kaapstad aanleggen? Of grote watertransporten organiseren?’
Ik denk: dat krijg je als je gewend bent aan ontwikkelingshulp. Als de frauderende overheid geld in z’n zak gestoken heeft, later bij een ander aankloppen voor hulp. Intussen is natuurlijk de arme Zuid Afrikaan weer het meest de dupe. Heeft die eindelijk na jaren waterleiding, komt er niks meer uit.

Reageren?

 

 

 

cc

column