name head

9 oktober 2019 | Door Catherine Keyl | back

Topprestaties

Op de radio hoor ik Jacob Jan Boerma, chef van drie sterren restaurant de Leest, vertellen dat hij ermee stopt. Ik hoor hem zeggen dat hij zo’n dertig keer per jaar in het weekend in het buitenland is voor z’n werk. Dat is dus om het andere weekend. Om zulke topprestaties te leveren, moet je jong en fit zijn, zegt hijzelf.
Dat geldt voor andere beroepen ook. Concentratie, focussing, zestien uur per dag werken, het zijn dingen die niet makkelijker worden naarmate je ouder wordt.

Anderhalve week geleden baarde John de Mol opzien door in DWDD te zeggen dat presentatoren een houdbaarheidsdatum hebben. Het ging over de twee vrouwen die weg moeten bij Shownieuws, Selma van Dijk en Gallyon van Vessem. Het kwetst altijd als zoiets gezegd wordt. Tenslotte zijn die dames geen pak melk: o, nog vers tot 15 oktober.
Maar gezien in het licht van een topprestatie leveren zit er ook een zekere logica in. Ook mannelijke presentatoren moeten soms het veld ruimen, kijk naar Dennis Weening en Piet Paulusma.

Omdat er al veel over dit onderwerp gezegd is, zou ik het over een andere boeg willen gooien. In deze column heb ik al vaker verteld, dat toen ik voor het eerst in een televisiestudio kwam, ik de allereerste vrouw was. Geen vrouwelijke camera- en geluidsmensen, geen vrouwelijke belichters en zeker geen vrouwelijke redacteuren. De spoeling qua vrouwen was dus in mijn generatie maar heel dun en kijk eens hoe goed ze het allemaal nog doen.
Daar hebben we als eerste Willeke Alberti (een ex van de Mol) die binnenkort 75 jaar hoopt te worden. Ik zag haar stralen op de cover van een maandblad: top. Of neem kunstenares Ans Marcus, toch ook al 72, die net een interessant boek over haar leven heeft geschreven en tentoonstelling na tentoonstelling opent. Of Linda de Mol, zus van, ook al 55, die als geen ander een quiz kan presenteren en een mediabedrijf runt. Of Neelie Kroes, 78, die nog steeds haar partijtje meespeelt. Loretta Schrijver, 65, die net begonnen is als jurylid bij The Masked Singer, een totaal andere weg dan het nieuwslezen waar ze mee begonnen is. Of Gerdi Verbeet, 68, oud-Kamervoorzitter en nu voorzitter van het Comité 4 en 5 mei, plus, grof geteld, nog zeker 7 andere bestuursfuncties.

Daar word ik nou blij van. Vrouwen waar we stuk voor stuk trots op kunnen zijn. Nee, ze presenteren niet. Ze hebben zo veel in hun mars, zo veel bijzonders, dat er altijd mensen in hen geïnteresseerd zullen zijn. Daar ben ik dan heel blij om, dat het juist niet om uiterlijk gaat, maar om werkelijke prestaties waar we met z’n allen trots op mogen zijn.

Reageren?

 

 

cc

column