Column Catherine Keyl | Topless
name head

1 augustus 2018 | Door Catherine Keyl | back

Topless

Vorige week zat ik  bij M (Margriet van der Linden), de plaatsvervanger van DWDD.
Ik was zelf uitgenodigd om over het eerste optreden van de Rolling Stones in Nederland te praten. Een ander onderwerp dat ter sprake kwam was waarom er tegenwoordig nog zo weinig topless in de zon wordt gezeten.
Er waren twee gasten, Sunny Bergman, documentairemaakster en anti-Zwarte Piet actievoerster en Milou Deelen, een studente die twee weken geleden naakt op de cover van Vrouw poseerde.
Ze waren het eigenlijk roerend met elkaar eens, en ik met hen: als je als vrouw topless wilt lopen moet dat kunnen. Niet dat ik zelf daar ook maar enige behoefte aan heb, ook nooit gehad. Maar ik ben wel een aanhangster van de Amerikaanse beweging Free The Nipple: waarom zouden mannen wel met een ontbloot bovenlijf kunnen lopen en vrouwen niet?
Volgens mij heeft het ook met mode te maken. In de tachtiger jaren liep in Cannes iedereen topless, nu niemand meer.
Sunny en Milou dachten dat het zou komen omdat vrouwen tegenwoordig erg bang zijn te worden gefotografeerd zonder dat je daar erg in hebt. Dat je dan ineens ergens op internet verschijnt zonder dat je dat wilt.

Zoals altijd bij dit soort programma’s spraken we als gasten voor de uitzending in de kleedkamer met elkaar. Ik vertelde Sunny dat er bij ons in de buurt een strandje was waar vrouwen altijd topless zwommen. Totdat er regelmatig een groepje jongens op scooters werden gesignaleerd die stenen gooiden naar de vrouwen. Toen was het snel afgelopen.
‘Als je daarover begint, ga ik er keihard tegenin, want ik zit in een antiracisme commissie,’ zei ze.
Ik was te onthutst om te reageren.
Had ik een nationaliteit bij die jongens genoemd? Nee. Deed het ter zake? Nee. Wat had dit in hemelsnaam met racisme te maken?
We hadden het toch over de vrijheid van vrouwen om topless te mogen zijn, maakt het dan uit wat de nationaliteit of het ras is van degenen die de stenen gooien? Ze moeten het gewoon niet doen!
Ik was zo geïntimideerd dat ik tijdens de uitzending niks gezegd heb. En daarmee had ik dan weer een hekel aan mezelf. Mensen die zich gedragen kunnen van alle soorten, maten en kleuren zijn, maar dat geldt ook voor mensen die zich misdragen en die moeten dan gewoon gecorrigeerd.
Ik was nu net zo’n lafbek als de Hema, die het woord Pasen veranderde in Voorjaar, zonder dat iemand daar om vroeg. Angst voor aanstoot aan het woord Pasen. Ik durfde m’n mond niet open te trekken, bang dat ik van racisme beschuldigd zou worden terwijl we het over topless zonnen hadden. We zullen maar zeggen: een leer-momentje.

Reageren?

 

 

 

cc

column