name head

2 januari 2019 | Door Catherine Keyl | back

Telefoonseks

Hoe het precies kwam weet ik niet. Waarschijnlijk had ik gewoon te veel oliebollen en appelflappen gegeten. In ieder geval, ik kon niet slapen en dacht: ik zet de tv aan. Drie uur ’s nachts. Ik hoopte de herhaling van Pauw te zien of iets anders dat ik gemist had. Kom ik daar bij de commerciëlen op een ouderwets telefoonsekslijn-programma terecht.
Omdat ik twintig jaar geleden de eerste documentaires maakte over de seksindustrie in Nederland, was ik erg benieuwd. In die tijd was Menno Buch, God hebbe zijn ziel, daar bij die telefoonlijnen nog de grote man. Hij verdiende er een fortuin mee.
Wat ik me er het meest van herinner? Dat één van de sekspoezen al breiend zat te kreunen aan de lijn, en dat Menno niet wilde dat ik dat filmde.
Erg benieuwd hoe na twintig jaar de emancipatie van de vrouw heeft toegeslagen in de seksindustrie.
Wat een ongelooflijke afknapper.
Nog steeds zitten daar ‘lekkere meiden die alleen maar aan seks denken’. ‘Ze kunnen niet wachten’.
Er is nu ook een speciale “Hollandse kanjers’ afdeling. De eerste vrouw die wat zegt in beeld is onvervalst Vlaams. En die beweert dan ook nog dat vrouwen uit België veel meer willen op seksgebied dan Nederlandse vrouwen.
‘Ze genieten ervan bekeken te worden’. ‘Wat zou jij met ze willen doen?’ vraagt een vrouwenstem met de erotiek van een versleten ijskast. Je hoort dat ze het van een papiertje leest.
‘Ik kan niet wachten,’ zegt een andere stem die dat ook nog eens onderstreept door met haar vinger naar zichzelf te wijzen en een ‘kom naar me toe’-gebaar te maken.
‘Ze doet misschien wel alles wat jij vraagt,’ beweert een ander.
Wat een treurigheid, niets veranderd in die twintig jaar!
Ik had toch gehoopt dat er nu ook wel mannen waren die zich aanboden voor seks, of vrouwen die vertellen wat ze verwachten van een man. Maar niets van dat al, alleen slaafse vrouwen die ‘alles doen wat een man vraagt’.
Uiteindelijk verschijnt boven in beeld een tekst: ’Jasmin wilT genomen worden.’ Ja echt, met een T achter wil. Nou sorry, maar alleen dat al doet alle erotiek onmiddellijk bij mij verdwijnen.
Blijkbaar verdienen ze nog steeds veel geld met die sekslijnen, anders waren ze natuurlijk allang opgedoekt. Niemand in mijn omgeving had het ooit gezien, niemand wist zelfs dat het nog bestond, dus ik zal wel niet in de doelgroep zitten.

Zou iemand ooit aan die vrouwen vertellen dat je ook op een andere manier geld kunt verdienen?
Te zien aan de goedkope lingerie die ze dragen betaalt het niet al te best, en als je in de seksindustrie iets wilt doen moet er toch beter werk te vinden zijn.

Reageren?

 

 

 

cc

column