name head

22 augustus 2018 | Door Catherine Keyl | back

Slippers

Niks zo mooi als een vrouwenbeen in een elegante hoge hak. Ik heb bewondering voor vrouwen die er op kunnen lopen alsof ze met die stiletto’s geboren zijn. Een paar schitterende Louboutins met rode zool en hoge hak, een genot voor het oog. Minder voor de portemonnee, 400 euro is normaal, en ze staan ook nog bij bosjes op Marktplaats.
Hoewel  gezegd wordt dat het een teken van ongeemancipeerdheid is. Mannen worden opgewonden van het aanspannen van de kuitspier. Daarom.

Helaas moest ik jaren geleden al besluiten over te gaan op gympen en slippers. Ik woon in een oud stadje, waar de straten zijn geplaveid met kinderhoofdjes. Geen echte natuurlijk, maar zo heten de keien waar de straten van gemaakt zijn. Op een avond stapte ik vrolijk de deur uit op weg naar een feestje en tsjeng, ik zwikte m’n enkel door die keien.
Geen enkel probleem (of juist wel), gaan we dus met dit prachtige weer over op slippers. Slippers geven mij een vakantiegevoel, en met deze mooie zomer heb ik maanden op m’n Havaiana’s gelopen. Ook als ik met vriendinnen een rondje ging joggen. ’Weet je zeker dat je daar op gaat?’ Ja hoor, stoer, ik kan er uren op lopen.
Tot van de week. Ik stap m’n bed uit en ik heb het gevoel of er dertig messen door m’n linkerhiel gaan. Ik schrik zo van de pijn dat ik bijna voorover klap. Wat is hier aan de hand? Ik loop als een bejaarde.
Uiteindelijk blijkt dat ik hielspoor heb. Mijn moeder heeft dat ook ooit eens gehad. Ze was geen piepert, ze kon echt wel wat hebben. Maar met die hielspoor zag ze grijs van de pijn en de ellende.
Dus naar de fysiotherapeut. Hielspoor is een ontsteking van de peesplaat aan het hielbeen. Als je het echt erg hebt, zie je op röntgenfoto’s zelfs een spoor aan het bot van je hiel zitten, een soort uitstulping. Oorzaak: te lang op slippers gelopen.

Met dit soort dingen denk je altijd dat je de enige bent. Maar het is ongelooflijk hoeveel mensen hielspoor hebben. Zelfs vriendinnen van wie ik het helemaal niet wist, van wie me wel opviel dat ze altijd op hoge hakken lopen. Voeten lijken in het algemeen ondergewaardeerde ledematen. Weinig mensen in Nederland (vergeleken met Frankrijk bijvoorbeeld) gaan naar de pedicure. Je hoort vertellen over te brede voeten, vrouwen met te dikke kuiten die geen laarzen aankunnen, smalle voeten die uit elke schoen slippen, likdoorns, eeltvorming, het houdt  niet op. Wat een voetenleed. Dat er nog gewoon vrouwen op straat lopen!

In ieder geval, om die ontsteking aan die peesplaat te ontzien, loop ik nu weer op hoge hakken. Heel voorzichtig, op de kinderhoofdjes.

Reageren?

 

 

 

cc

column