name head

1 mei 2019 | Door Catherine Keyl | back

Sekstest

Of ik mee wilde doen aan de Sekstest van BNNVARA. Ach waarom niet, in 1996 maakte ik de eerste serie programma’s over seks voor de Nederlandse televisie (je kunt het je nu niet meer voorstellen), dus kom maar op met die vragen.
Eerst had ik natuurlijk de zenuwen voor wie er allemaal nog meer meededen: Bizzey, een rapper, Merol, zangeres van ‘Hou je bek en bef me’, (ahum)Annemarie Jung, actrice, Gio ,youtuber, Rick Paul van Mulligen, acteur en Alex Maas Temptation Island-verleider. Is dat ook een beroep, vroeg ik me af. Maar toen ik hem zag begreep ik het. Wow. Ook nog een aardige jongen trouwens.
Heb ik wat geleerd, wil iedereen weten.

Eerst moet ik dan even de situatie van 1996 schetsen. Ik maakte als eerste een reportage in een SM-kelder en van te voren vroeg iedereen me: ’Wat is dat, zo’n kelder?’
Hordes mensen hadden daar nog nooit van gehoord. Na ‘Vijftig Tinten Grijs’ is die vraag volslagen overbodig geworden. Jongeren weten ongelooflijk veel van seks. Of ze er daardoor meer van genieten is maar helemaal de vraag. Ik krijg de indruk dat men tegenwoordig veel preutser is dan in mijn tijd.

Wat ik zeker geleerd heb is dat er een enorm aantal 50+ vreemdgangers is. Dat had ik echt niet gedacht. Waar vinden die mensen elkaar en hoe doen ze dat dan? Moet ik mij 30 jaar getrouwde echtparen voorstellen die stiekem bij van der Valk afspreken met hun minnaars? Het gaat mijn voorstellingsvermogen te boven.

Wat ik geweldig vond waren de jonge meiden die me duidelijk maakten dat er een frisse wind waait door het feminisme.
‘Weet je eigenlijk dat we pas sinds 1998 van het bestaan van de clitoris weten?’ vraagt Merol mij,’ dat betekent dus dat we er pas achter kwamen nadat we al naar de maan geweest waren, krankzinnig toch? En dat bij heteroseks 95% van de mannen klaarkomt, en slechts 65 % van de vrouwen? Dat komt omdat er nog steeds gedacht wordt dat penetratie noodzakelijk is, maar vrouwen vinden andere dingen veel lekkerder. Dat gebonk hoeft helemaal niet.’
Om haar actiepunt te accentueren draagt ze een legging van kunstenaar Bas Kosters, bezaait met afbeeldingen van penissen. En ze doet acteur Rick een ketting om waar een plastic afbeelding van een vagina aanhangt, van kunstenares Denise Rosenboom. Volgens kenners zijn die niet aan te slepen, maar Rick sputtert tegen dat zijn interesse daar niet ligt.

Enfin, ik zou zeggen doe lekker mee met die test, je steekt er wat van op en er is een boel te lachen. 6 mei  NPO 3, 20.25 uur.

Reageren?

 

 

 

cc

column

 

bnn
Catherine doet mee aan BNN's
Nationale Sekstest 2019