name head

23 mei 2018 | Door Catherine Keyl | back

Reistips

‘Lees dan die kaart verdorie eens!!!’ roep ik tegen m’n reispartner terwijl ik met 120 km/u een essentiële afslag mis. Want reistip nummer 1: denk niet dat als je GPS hebt je wel zonder kaart kunt. Er zijn altijd plekjes die niet op de GPS staan. Ook niet op de kaart trouwens, dat zijn de ernstigste gevallen.
Voor het eerst sinds jaren maak ik een lange reis door Europa met de auto. Een beetje genoeg van het vliegen en verliefd op Europa én op m’n wheels. Allemaal heel ouderwets natuurlijk, maar ik geniet. Wat is Europa toch mooi.
Omdat de meesten van u ook binnenkort op vakantie gaan even een paar reiservaringen die je vast niet bij de normale reisagenten hoort.
Ga je bijvoorbeeld via Duitsland en wil je besparen op  wc-kosten (als je met een gezin bent kan dat aardig aantikken) dan moet je niet, wat je normaal gesproken doet, eerst naar de wc rennen en dan koffie drinken. Je moet eerst koffie drinken en dan krijg je een ‘gutschein’(bon) om naar de wc te gaan. Scheelt.
In Zwitserland zijn er toiletten langs de snelweg die eruit zien alsof je in een spaceshuttle terechtgekomen bent. Helemaal roestvrijstaal en totaal automatisch bediend. Er begint van alles te spuiten en te spoelen als je binnenkomt.
In Frankrijk in de buurt van Bordeaux ontdekte ik iets nogal griezelig futuristisch. Er hangen in heel Frankrijk van die borden boven de snelweg waarop allerlei mededelingen worden gedaan. Na Bataclan stond er bijvoorbeeld op: ’we leven mee met de slachtoffers.’ Als er niets te melden is, staat er nu op: ’je hebt 2 en 4 wielen maar slechts 1 leven.’ Welk briljant reclamebureau zal voor deze tekst een enorm bedrag hebben geïnd? Maar nu stond er ineens: ‘PS-437-K (fictief nummer) u rijdt te hard!’ Dat vond ik nogal angstaanjagend. Was het een verzonnen nummerbord om je bang te maken of was het echt?
Het te hard rijden geldt in elk geval voor alle zwarte VW’s en Seats. Als ik 130 rij, stuiven ze me keihard voorbij. Het was me al opgevallen en nu kwam er een onderzoek uit waaruit bleek dat die twee merken het meest bij ongelukken betrokken zijn. Het verbaast me niets.

Voor het eerst ben ik dit jaar met de auto in Portugal. Ik kocht gelukkig bij de ANWB zo’n doosje dat je op je voorruit hangt waarmee je automatisch door de snelwegtol rijdt. Geen idee wat er gebeurd was als ik dat doosje niet had. Je passeert een boog en dan piept het doosje dat je betaald hebt. Wat gebeurt er als je dat doosje niet hebt? Politie achter je aan? Of gewoon gratis doorrijden? Onverdraaglijke gedachte voor een echte Nederlandse zoals ik.

Reageren?

 

 

 

cc

column