Column Catherine Keyl | Regen
name head

25 juli 2018 | Door Catherine Keyl | back

Regen

In januari schreef ik nog een column over het watertekort in Zuid–Afrika. De mensen hebben een goed geheugen, want regelmatig vragen ze: en, hoe is het nu daar, nog steeds droog?
Het had dan ook bijna drie jaar niet geregend. Inmiddels heeft het dat God zij dank wel gedaan en zijn de watertanks weer vol. Het was wel een rare tijd toen daar. Er werd gewaarschuwd dat er bewapende wateruitgeefpunten zouden komen. Iedereen probeerde elkaar af te troeven in zo min mogelijk watergebruik. Bijvullen van zwembaden was uit den boze, wassen van auto’s mocht niet. Het werd een soort sport:’grey water’ gebruiken. Dat wil zeggen, douchewater opvangen om je planten mee te besproeien, en het water waar je eieren in kookte bewaren om later de aardappels in te doen.
Je ziet in zo’n periode mensen extreem reageren. De druk vanuit de regering was vrij hoog: we hebben nog voor dertig, twintig dagen enzovoorts water. Sommige mensen trokken zich nergens iets van aan en bleven hun auto wassen. Anderen sloegen volslagen in de paniek. Ik kende zelfs iemand die zijn huis vol zette met flessen water, zo’n honderdvijftig stuks, op de gang, het balkon en de overloop. Je moest het huis zijwaarts in lopen.
Heel Zuid Afrika, christelijk of islam of welke godsdienst ook heeft om water gebeden en dat heeft dus blijkbaar geholpen.

Op 28 juni vroegen de waterbedrijven hier in Nederland of wij niet meer onze tuinen wilden besproeien en de auto’s wilden wassen. Dat is bijna vier weken geleden. Gelukkig luisterde iedereen en zakte het waterverbruik onmiddellijk.
Maar nu, hoe gaan we nu verder?
Er is geen druppel regen gevallen in de tussentijd. Ik ken mensen die gewoon nog steeds drie kwartier douchen. Dat vind ik zelfs als er geen watertekort is asociaal waterverbruik, want hoewel wij veel meren en rivieren hebben, ook bij ons kan het water op. Ik betaal er toch voor is geen argument, lijkt me.
Het verbaast me dat er niemand nog eens zegt: jongens, wees zuinig met water, altijd!
Of zouden de autoriteiten zo bang zijn voor een Twitterstorm dat ze maar even wachten met hun nek uit te steken, zoals bij de fipronil-affaire?

Ik hoop dat er iemand zo flink is die opstaat en zegt hoe het er nou werkelijk voor staat, want de komende week gaat het weer niet regenen. Niet dat ik er niet van geniet, wat een zomer, heerlijk. Nog nooit zo veel buiten geweest en zoveel barbecues kunnen plannen omdat het niet gaat regenen. Voor mij mag het zo tot Kerst blijven. Als er maar water is.

Reageren?

 

 

 

cc

column