name head

25 september 2019 | Door Catherine Keyl | back

Quotum

Er is dus recent besloten dat 30% van de top van bedrijven vrouw moet zijn. Helaas, als iets niet goedschiks gaat, dan moet het maar kwaadschiks, zal er gedacht zijn. En dat is ook wel terecht. Nu, na jarenlange aandacht om meer vrouwen in de top te krijgen, is nog steeds maar 15 % vrouw, veel te weinig.

Dan nu de uitvoering.
Er is veel over gediscussieerd op tv en radio. Dat het beter zou zijn als vrouwen om hun kwaliteit werden gekozen en niet om hun vrouw-zijn. Dat ze het in Noorwegen keihard aanpakken: niet een minimum aantal vrouwen in de leiding van het bedrijf, dan hup van de beurs gehaald. Het schijnt te helpen. En dan komen we op het argument waar ik het over wil hebben. Iemand bracht te berde, dat vrouwen al rond hun 25ste opgeleid moeten worden als manager, zodat ze als vanzelfsprekend doorstromen.

Even naar de broodnodige cijfertjes. Jonge vrouwen tussen de 21 en 34. Daarvan verdient in Nederland een derde minder dan 920 euro per maand. Hoe dat kan? 75% van de jonge vrouwen werkt part-time. Ik heb het hier al eerder besproken. Geen man, geen kinderen en toch part-time werken. Dat is het eerste wat moet veranderen lijkt me. Hoe is het mogelijk dat die zogenaamde geemancipeerde vrouwen blijkbaar nog steeds afhankelijk zijn voor hun inkomen van hun ouders of van hun partner? En dat dat in Nederland normaal gevonden wordt?
Dat komt omdat het helemaal geen geemancipeerde vrouwen zijn. Het zijn gewoon verwende prinsesjes. Van alle vrouwen onder de 35 werkt maar 29% in Nederland, het laagste aantal van alle Europese landen.
En die moeten dan vanaf hun 25ste begeleid worden om manager te worden? Ik dacht het niet. Al heel vaak is duidelijk gemaakt dat parttime werken niet tot managementfuncties leidt. Er moet iets heel anders veranderen in Nederland. Als meisjes zo graag dezelfde rechten hebben als jongens, hebben ze wat mij betreft ook dezelfde plichten.

Andere onderzoeken hebben al uitgewezen dat Nederlandse vrouwen niet ambitieus zijn. Dat is voor hen een vies woord. Voor hoog opgeleide vrouwen geldt dit overigens niet.
Dus wat er moet gebeuren is dat meisjes van jongs af aan leren dat ze net zo zijn als jongens, dat ze moeten werken voor hun geld en dat ze zeker niet hun hand op moeten houden bij hun echtgenoot, aangezien 1 op de 3 huwelijken strandt.

Wat een ongelooflijk antiek land hebben we toch, wat dit betreft. Blijf maar dromen van de rijke prins op het witte paard, dames. Uiteindelijk zul je dan in de bijstand drie hoog achter eindigen.

Reageren?

 

 

cc

column