name head

12 juni 2019 | Door Catherine Keyl | back

Op weg

‘Je moet nu echt iets zeggen, rechtdoor of rechtsaf, ik heb nog een paar seconden om te beslissen, toe nou!!’
We zijn onderweg naar Spanje op de rondweg van Parijs. Links van mij vier rijen auto’s, rechts drie. Mijn GPS laat het afweten, Peter kijkt zenuwachtig op een kaart (ouderwets maar soms onmisbaar) en omdat de beslissing niet op tijd komt gok ik ‘rechtdoor’. Goed gegokt gelukkig, maar de stress komt uit m’n oren. Ja, lekker ontspannen zo’n vakantie. Steeds meer hoor je dat vakantie niet zaligmakend is. Ook eigenlijk niet nodig, voor  rust kun je beter thuis blijven. We weten dat vakantie een van de belangrijkste oorzaken van echtscheiding is, bijvoorbeeld.

Laat ik m’n mond maar houden, ik heb net 6000 kilometer door Europa getuft. Grappig zijn de reacties die je krijgt.
‘En Peter heeft niet gereden?’ Nee, Peter niet, die is gewend aan links rijden en niet aan die enorme verkeersstromen zoals wij die kennen.’ Ik hoor een andere niet-gestelde vraag: ’een vrouw die dat eind in haar eentje rijdt?’ Ja inderdaad, ik vind rijden leuk en ik heb een fijne auto. En er is iets anders waardoor we besloten de auto te nemen: we hebben allebei een bloedhekel aan vliegvelden. Sorry, ik kan moeilijk doen, maar noch vliegschaamte, noch autoschaamte. Wat zijn andere vervoersmiddelen om er op uit te gaan? Ja de fiets, maar niet naar Spanje. Geen hypocriet gedoe dus.

Omdat iedereen met de planning van de vakantie bezig is, dacht ik dat het misschien handig was wat verse ervaringen te delen. De benzine langs de Franse snelwegen is giga duur, dat is één. Om te tanken moet je ook zeker niet bij die enorme parkeerplaatsen stoppen. Ik weet niet wat er gebeurd is in Frankrijk, maar sommige van die parkeerplaatsen zijn zo ingewikkeld en slecht aangegeven, dat mij tot drie keer toe overkwam dat ik er weer uitreed zonder te kunnen pauzeren. Ik raad aan te stoppen bij zogenoemde ‘Aires’, waar meestal alleen een wc is, maar veel minder mensen. Je kunt dan het beste tanken voor je de grote weg op gaat bij een ‘Carrefour’ of een “Leclerc’, beide supermarktketens. Het scheelt soms 40 cent per liter!
Het heerlijke aan autorijden is dat je zelf beslist wanneer je stopt, wanneer je iets onderweg wilt bekijken. Je kunt het idee hebben dat je de enige twee reizigers bent, hoewel dat onmiddellijk verandert als je voor de tol staat.

Misschien, na deze lange tocht, kom ik toch tot het inzicht dat thuisblijven een verrukkelijke optie is, heerlijk in je vertrouwde omgeving, geen stress, geen benzinekosten, geen ellenlange rijen. En zeker tijdens de vakantiemaanden in Nederland ongelooflijk rustig. Volgend jaar dan maar.

Reageren?

 

 

 

cc

column