name head

4 december 2019 | Door Catherine Keyl | back

Onbedoeld

Nou ja, onbedoeld zwanger worden is natuurlijk iets uit de vorige eeuw, dacht ik. Of iets voor vrouwen die een one-night stand hadden of voor onervaren tieners.

Het FIOM, een kenniscentrum bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen, deed onderzoek en vond dat één op de vijf zwangerschappen onbedoeld is en daarvan weer 68% ongewenst. 79% van de onbedoelde zwangerschappen komt voor bij vrouwen met een vaste relatie. Echt?

Een dingetje is, dat voorbehoedsmiddelen nooit 100 % safe zijn, en dat is niet algemeen bekend. Zelfs vrouwen die trouw de pil slikken kunnen nog zwanger worden. Geen mens die dat gaat rondbazuinen natuurlijk. Je weet al precies wat de reactie zal zijn: ‘had je nog nooit van voorbehoedsmiddelen gehoord?’ En daarna het stiekeme gegiechel, hihi.
Verhalen van vrouwen die al wat ouder zijn, zo rond de veertig, die misschien wel denken dat ze al te oud zijn om zwanger te worden. Die allang grote kinderen hebben van achttien en zestien. Je moet er toch niet aan denken dat je op je veertigste nog een baby krijgt bij die gezinssamenstelling.

Dat bracht mij op een heel ander onderwerp. Vaak wordt er tegenwoordig gestreefd naar zo min mogelijk verschil tussen mannen en vrouwen, we zijn toch gelijk? Maar een man zal nooit kunnen begrijpen wat een angst en spanning, maar ook een omwenteling in je leven een onbedoelde zwangerschap betekent.

Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik elf jaar was en door de hoofdonderwijzer werd misbruikt. Op een gegeven moment was ik er zeker van dat ik zwanger was. Mijn buik werd dikker en ik menstrueerde niet meer. Reden om mijn moeder te vertellen wat er allemaal gebeurd was. Die angst. Verschrikkelijk. Ik zou van school moeten. Ik zou een eventuele baby af moeten staan. Mijn toekomst zou weg zijn. Maar uiteindelijk bleek ik niet zwanger. Omdat ik mijn moeder verteld had van het misbruik stapte ze naar de school en was het meteen afgelopen. Gelukkig heeft ze er nooit ruchtbaarheid aan gegeven. In die tijd had je geen kans als vrouw. Zelfs als meisje van elf zouden ze nog tegen je zeggen dat je de misbruiker verleid had en was je sowieso schuldig. Ik zou nooit meer een kans gehad hebben een normaal leven te leiden. Dat was dan allemaal finaal voorbij geweest.

Blijkbaar wordt er maar weinig over onbedoelde zwangerschappen gesproken uit een enorm gevoel van schaamte. Hopelijk draagt dit onderzoek van de FIOM ertoe bij dat we er wat opener over zullen zijn. Je kunt toevallig bij het kleine percentage vrouwen horen dat ondanks voorbehoedmiddelen toch zwanger wordt. Als niemand erover praat kun je ook geen ervaringen uitwisselen. Blijkbaar ben je niet de enige pechvogel die het overkomt.

Reageren?

 

 

cc

column