name head

24 juli 2019 | Door Catherine Keyl | back

Muizen

Een vriendin van mij gaat geregeld naar haar demente tante in een tehuis, om even schoon te maken. De laatste keer dat ze er kwam viel het haar al op dat er overal, jakkes, muizenpoepjes lagen. In de keuken, op het aanrecht. Stukje stoel aangevroten. Dus naar de leiding. Moet er niet eens actie worden ondernomen? Nou makkelijker gezegd dan gedaan. Als ze korrels strooien denken de bewoners dat het mentholsnoepjes zijn, die ze gretig in hun mond steken, en op de muizenvallen gaan ze staan en verzwikken ze hun enkels. Dus ook niet handig.

Afgelopen weken ging mijn vriendin zelf verhuizen en had ze iets minder tijd voor de tante. Plots bedacht ze, dat ze nog een fijne emmer met dweil in het tehuis had staan, die ze nu goed kon gebruiken. Meteen even de tante gedag gezegd. Emmer in de auto en door met de verhuizing.
Had ze gedacht. Want de volgende morgen, toen ze nog eens even goed keek hoe die dweil er ook weer uit zag, bleek tot haar ontzetting dat er helemaal geen dweil meer was, maar een nest met jonge muizen. Goed dat ik de gil niet gehoord heb toen ze het ontdekte. Ze werd wantrouwend toen haar pepermuntjes waren aangevreten en het kinderzitje.
Hoe krijg je een muis uit een auto?
Precies, muizenvallen zetten. Getver, en dan zo’n dooie muis eruit vissen. Brr, ik moet er niet aan denken. Mijn vriendin ook niet, maar ze moet nog wel naar haar werk. Dus de hulp ingeroepen van een stoere buurman. Die zette twee vallen.
Nu maar afwachten. En ja hoor, de volgende morgen waren ze vol. Buurman verwijdert de muizen heldhaftig. Gelukkig, op naar het werk.

Bij het eerste stoplicht hoort mijn vriendin grrr, grrr. Juist, er was nog een muis over. Van sommige vreemde verkeersongelukken kunnen ze de oorzaak niet vinden. Nou, ik weet wel wat er gebeurt als er een muis door mijn auto schiet. Dan ben ik niet meer toerekeningsvatbaar.
Mijn vriendin kan ook nog maar over een ding praten op haar werk: zit De Muis nog in De Auto straks? En als hij niet weg is door een val, wat dan?!

Hier zie je in het klein waar verslonzing toe leidt. Natuurlijk had het tehuis meteen ontruimd moeten worden voor een dag, bestrijdingsjongens erin en klaar. Maar dat zou  een heel gedoe geweest zijn. Nu is het allemaal veel erger, gordijnen zijn al aangevreten, schoenen, pantoffels. Nog even en de muizen nemen het over.

Hoe het is afgelopen met de laatste muis in de auto? Geen idee, ik kan mijn vriendin niet meer bereiken, misschien is ze gevlucht naar het buitenland.

Reageren?

 

 

 

cc

column