name head

20 november 2019 | Door Catherine Keyl | back

Moment of Lift

Voor mijn verjaardag kreeg ik van een vriendin ‘The Moment of Lift’ van Melinda Gates, ’Hoe krachtige vrouwen de wereld veranderen.’ Ze is de vrouw van de rijkste man op aarde, Bill Gates. O ja, dacht ik, die arrogante mevrouw gaat ons een beetje vertellen hoe je ontwikkelingswerk moet doen. Maar eerlijk is eerlijk, ik moet mijn mening totaal bijstellen nadat ik het boek gelezen heb.

Ik heb heel wat reportages gemaakt in ontwikkelingslanden, in Senegal, Mozambique, Thailand, Cambodja en Laos om precies te zijn. Niet om op te scheppen maar om m’n ervaring te bewijzen. Overal waren witte ontwikkelingswerkers die de plaatselijke taal niet spraken maar wel precies wisten wat de bevolking wilde. Niet dus.

Melinda maakt dat  contact wél en ze vertelt over een project waarbij vrouwen in een kliniek kunnen bevallen. Als ze een vrouw naar haar ervaringen vraagt, zegt die dat ze heel tevreden is. Maar als Melinda dan constateert dat ze zeker meer kinderen wil, reikt de vrouw haar onmiddellijk haar baby aan en vraagt of zij dat kind alsjeblieft mee wil nemen. Ze heeft eigenlijk geen geld om het kind te voeden. Melinda is in shock. Ik ken dat gevoel: het overkwam mij ook verschillende malen. Een radeloze vrouw die je smeekt haar kind mee te nemen omdat het dan misschien nog een kans krijgt. Vrouwen willen helemaal niet zo veel kinderen (de ontwikkelingswerkers zeiden: dat is hun pensioen) maar ze hebben geen idee hoe ze aan voorbehoedsmiddelen kunnen komen. Soms wonen ze uren lopen van de stad, waar die voorbehoedsmiddelen te koop zijn. Dus, en dat is dan wel weer fijn als je veel geld hebt, begon Melinda een kliniek waar vrouwen voorbehoedsmiddelen gratis krijgen. Opvallend in het boek is dat ze steeds naar de mensen zelf luistert.

In India wilde ze een project steunen tegen HIV, en dus had men bedacht dat de hoertjes ter plaatse condooms moesten gaan gebruiken. De vrouwen weigerden categorisch. ’Als wij condooms gaan gebruiken, worden we eerst door de klanten in elkaar geslagen en als we daarna naar de politie gaan, door de politie. Dus we doen het niet.’ Toen werd er een app gemaakt, die de vrouwen, als ze mishandeld werden, eenvoudig indrukten. Dan kwamen er minimaal 15 collega’s gillend assistentie verlenen.  De mishandelingen waren gauw over.

En er zijn natuurlijk verhalen over scholing, die voor alle vrouwen noodzakelijk is. Zo zag ik zelf een paar jaar geleden een meisje in een vluchtelingenkamp aan de Birmaanse grens. Ze was ervan overtuigd dat ze lerares wilde worden, om haar kampgenoten later Engels te leren. Dankzij Philantrophy Connections, de organisatie waarin ikzelf actief ben, kon ze haar droom verwezenlijken.

Dat geeft een geweldig gevoel, dat je iets voor een ander kunt betekenen. Melinda Gates kwam tot diezelfde ontdekking: zoiets is niet in geld uit te drukken.

Reageren?

 

 

cc

column