name head

6 februari 2019 | Door Catherine Keyl | back

Maroeska

Jarenlang kwam ik in een restaurantje waar ze een fabelachtige lamp aan het plafond hadden hangen. Prachtige ijzeren pegels, met glas er tussendoor in dezelfde vorm. Stoer ijzer, elegant geworden door de ronde vormen. Vooral tijdens moeilijke gesprekken keek ik gefascineerd naar dat kunstwerk, en werd er door geinspireerd. Dat bleek een lamp van Maroeska Metz te zijn. Ze maakt ook super originele meubels en meubelstoffen. Ze ontwerpt voor Designers Guilt (een heel beroemd Engels stoffen merk) Arzberg (wereldbekende serviezen) en Essenza (internationaal geprezen beddengoed). Maroeska is in mijn ogen een groot kunstenares.
Toen kwam ze op het onzalige idee haar vriendin te verrassen door mee te doen aan ‘Heel Holland Bakt.’ Ze wist toen waarschijnlijk nog niet, dat Nederlandse tv kijkers moeite hebben met oudere vrouwen. Ik zou zeggen: als je al zo bekend bent bij een geselecteerd publiek en je durft op je 60ste mee te doen aan zo’n bakprogramma, nou chapeau, daar heb ik bewondering voor. En dat ze een kookboekje schreef, wat heeft dat met bakken te maken?
Maar de Nederlandse tv kijker wil geen oudere vrouw die hersens heeft en geconcentreerd bezig is. Je mag je desnoods voordoen als een oudere sekspoes, of ongelukkig van een springplank in een zwembad springen, maar serieus met je vak bezig zijn en iets moois maken, dat is wat anders. Ok, misschien was ze wat voordringerig bij de oven, maar is dat een reden om iemand helemaal met de grond gelijk te maken?
Tweeduizend azijnpissers, ook wel twitteraars genoemd, vonden van wel. De meesten van hen hebben zelf nog nooit iets gepresteerd, maar komen graag uit hun anonieme holen. Omdat Maroeska geen lief vrouwtje van 25 is, moest ze afgemaakt. Gewoon als een heks de Twitterbrandstapel op.

Nou kun je zeggen, als je aan zo’n succes programma meedoet weet je dat je dat  boven je hoofd hangt. Dat kun je zeggen, maar daarmee aanvaard je dat gedrag dus eigenlijk al.
Ze is bedreigd. Omdat ze mooie taarten wil bakken. Wat is dit eigenlijk voor een land dat we dit gedrag allemaal maar accepteren? Nog steeds geldt: wie z’n kop boven het maaiveld steekt moet worden afgehakt.
Kunnen al die loosers die hun frustratie op Twitter kwijt moeten nou niet eens worden aangepakt?

Bij Jinek liet Maroeska een iets te klein uitgevallen broche zien van eigen makelij, zodat helemaal niet overkwam wie zie eigenlijk is. Jammer, maar daar is ze misschien te bescheiden voor. Jinek had haar ook wel eens als internationaal kunstenares neer kunnen zetten.
Nee, ik ken Maroeska Metz niet. Alleen haar werk, dat prachtig is. Haar taarten waren dat ook. Maar als je beter bent dan de middelmaat heb je het heel moeilijk in Nederland.

Reageren?

 

 

 

cc

column