name head

16 oktober 2019 | Door Catherine Keyl | back

Lessen

Dat was leuk: of ik een lezing wilde houden voor de Leyden Academy voor startende ondernemers. Ze hebben namelijk uit onderzoek gevonden dat oudere startende ondernemers veel succesvoller zijn dan jonge.

Hoe meer ik me met de voorbereiding bezighield, hoe meer ik dacht: maar alle dingen die ik bedacht heb gelden voor iedereen!
Regel 1: Word nooit ondernemer alleen om geld te verdienen. Volgens mij ga je voor jezelf beginnen omdat je verliefd bent op je werk, je passie volgt, een droom wil najagen. Geld verdienen komt dan vanzelf. Als je alles doet voor het geld, wordt het niks. Dat geldt voor iedereen die werkt. Als je iets doet dat je eigenlijk niet leuk vindt, wordt het een drama.
Regel 2: Laat je niet uit het veld slaan. Als ik me iets had aangetrokken van die zogenaamde waarschuwingen van zogenaamde collega’s, was het allemaal niks geworden met mij. Ik ging naar RTL om als eerste ontbijttelevisie te maken en iedereen zei: ‘Waardeloos. Wie gaat er nou ’s morgens tv kijken?’ Bovendien zei mijn toenmalige man toen ik voor mezelf wilde beginnen: ’Daar ben je al veel te oud voor!’ Ik was destijds 43. Eerlijk gezegd werd ik ook wel gestimuleerd door zoveel negativisme. ‘Ik zal jullie eens een poeppie laten ruiken,’ heb ik vaak gedacht. Vergeet  niet dat, hoewel je veel van elkaar houdt, ook jaloezie een rol bij partners kan spelen. Sommige mannen voelen zich ineens lulletjes rozenwater als hun vrouw een eigen zaak begint. Hoezo zij een eigen zaak? Ik dacht het niet!
Regel 3: Als je niet verlegen wilt zitten om geld, moet je 10% van je inkomen sparen, vertelde een goede vriend mij eens. En het werkt. (Je moet dan natuurlijk wel wat verdienen.)
Regel 4: Je denkt dat je voor vervelende klussen deskundigen in kunt huren. Boekhouders en belastingdeskundigen bijvoorbeeld. Die mensen weten veel, maar je moet nooit vergeten dat je zelf altijd eindverantwoordelijk blijft voor beslissingen die zij nemen. Als je het druk hebt, en de meeste passievolle mensen hebben het druk, dan denk je: ’Voor die vervelende klus betaal ik iemand veel geld, laat hij/zij het lekker uitzoeken.’ Nee dus niet, alles moet overlegd en besproken.
Regel 5: Een bekend joods gezegde is, wanneer je een hekel aan iemand hebt: ’ik wens je veel personeel.’ Je krijgt meer en onbeheersbaarder problemen. Dus zo lang je kunt, doe het zonder medewerkers.

En tenslotte: het gevoel van trots als je een eigen zaak hebt opgebouwd die ook nog goed loopt, is van onschatbare waarde. Ook als je een baan hebt geldt dat het enorme voldoening schenkt als iedereen blij met je is. Maar niets voor niets. Als je denkt rijk te worden door geen inspanningen te leveren: dat gaat niet lukken. Rijk worden als doel brengt alleen maar ongeluk.

Reageren?

 

 

cc

column