name head

13 september 2017 | Door Catherine Keyl | back

Leeftijdsgrens

Modetrends met een leeftijdsgrens, daar ging het vorige week over op Vrouw.nl. En inderdaad, al jaren draag ik geen mouwloze jurken en tops meer. Een bikini heb ik al 100 jaar geleden afgeschaft. Shorts? Ik zou ze zo graag dragen, maar als je kritisch in de spiegel kijkt weet je zeker: het kan niet meer. Waarom precies? Gewoon eerlijk zijn tegen jezelf, naar de mooie strakke benen van jonge vrouwen kijken en denken, nee, de mijne zijn misschien nog aardig van vorm, maar iets te veel vlekken en spikkels.

Kritisch naar jezelf kijken is heel moeilijk.
Je kunt aan sommige vrouwen zien, dat toen ze vijftien waren blauwe ogenschaduw met glitter misschien leuk stond, maar als je zestig bent staat glitterogenschaduw meestal afschuwelijk. Ik geef toe: probeer maar eens ogenschaduw zonder glitter te vinden, dat is niet gemakkelijk.
Na alle kleding-kritiek zou ik toch graag iets willen zeggen over kapsels.
Want waarom hebben veel vrouwen in het Noorden opgeschoren haar van achter, een lange kruin en aan de zijkant een mannenkapsel? Hebben de kappers daar goedkoop samen een mal ingekocht en knippen ze nu bijna alle vrouwen zo? In het buitenland herken je die Nederlandse vrouwen reeds van verre, er is echt nergens ter wereld een kapper die dit zijn klanten verder aan doet. Veel van die vrouwen zijn stevig gebouwd, dus het effect is een mini-hoofd op een groot lichaam. Wat me intrigeert: bedenken deze vrouwen dit kapsel zelf of wordt het ze opgedrongen. Denken ze misschien: als ik het lekker kort laat knippen hoef ik de komende maanden niet naar de kapper, dat scheelt tijd en geld. Kan natuurlijk.
Toen ik het erover had met een vriendin zei ze: ’Maar is je al eens opgevallen dat in het Zuiden van Nederland veel henna gebruikt wordt? De pest is, als je er eenmaal mee begint, krijg je het niet meer uit je haar, je moet het gewoon uit laten groeien en dat duurt, zoals wij allen weten, maanden.’
Een vriend van me zat bij een concert en zag dat de pianiste bezig was met de uitgroei, wat een witte betonbaan op haar hoofd creëerde. Hij werd er zo door geobsedeerd dat hij niets van de muziek gehoord heeft.
Ook precair: boven de 50 en lang haar. Opgestoken kan het misschien, maar los? Ik moet altijd denken aan mannen die vrouwen aan hun haren naar hun hol slepen en dat kan alleen maar als het  lang is. Daarom is kort(er) haar in mijn visie meer geëmancipeerd.

Er zullen ongetwijfeld heel veel mensen het niet met me eens zijn, maar ik vind het zo jammer dat vrouwen die er prachtig uit zouden kunnen zien door kappers en verkeerde adviezen foeilelijk worden gemaakt.

Reageren?

 

 

 

cc

column