name head

6 november 2019 | Door Catherine Keyl | back

Ladies Night

Vanavond wordt de vierde Ladies Night uitgezonden, om half tien op Net 5. Ik hoop dat iedereen gaat kijken en ik zal uitleggen waarom.
Er is al een paar keer geprobeerd een talkshow voor, door en met vrouwen te maken op de Nederlandse tv. De meeste pogingen mislukten jammerlijk. Of iedereen zat door elkaar heen te praten als kippen zonder kop, of het ging nergens over. Ladies Night verdient daarom een kans. Merel Westrik is als talkshowhost een echt natuurtalent. Het decor is goed, de setting prima.

Een kleine inhoudelijke oppepper zou geen kwaad kunnen. Linda gaf een interview bij de start van het programma, waarin ze meldde dat er zulke leuke gesprekken bij haar aan de keukentafel met vriendinnen plaatsvonden, dat als je er een camera opzette, je al een leuke talkshow had. Val nummer 1. Een talkshow is alleen interessant als er uitstekend inhoudelijk voorbereid is. Kijk naar DWDD, Matthijs heeft altijd de boeken of de films waarover hij interviewt gelezen of gezien. Hij weet  alles van het onderwerp dat hij behandelt af.
Een gesprek met vriendinnen is niet interessant voor de kijker, hij /zij wil iets opsteken, iets nieuws horen.
Linda kwam vorige week zelf met een onderwerp uit DWDD dat ze erg belangrijk vond. Een gast had de ziekte Parkinson en was bang daardoor dement te worden. In Nederland kun je dan geen euthanasie laten plegen. ‘Als er nou eens twee mensen werden aangewezen die, als je eenmaal dement bent, die beslissing voor je kunnen nemen, dat zou toch fantastisch zijn?’ vond Linda. Alleen, dit onderwerp is al vier jaar geleden uitgebreid overal besproken. Ik weet het, omdat ik naar aanleiding daarvan een brief liet opstellen met twee namen van vrienden notaris. Jammer dat de kans om dieper te gaan bij dit onderwerp werd gemist.

En er is nog iets raars aan het programma. Linda de Mol is net zo’n mediatycoon als haar broer. Ze presenteert programma’s, heeft een blad en is nu ook creatief directeur van Net 5. Hoe bizar is het dat een beginnende talshowhost haar baas op de bank heeft zitten? Ik hoor haar nog niet zeggen: ’Linda, hou nou je kop even, ik wil de andere gasten horen!’

En toch zou ik het te gek vinden als jullie vanavond gaan kijken. Gisteren werd Jan de Hoop van de zender gehaald omdat hij maar 173.000 kijkers had. Ladies Night begon met ruim 300.000 kijkers, maar zakte vorige week naar 200.000. Dat betekent dat ze in de gevarenzone belanden. Het zou jammer zijn als het al na een paar uitzendingen weer verdwijnt. Het heeft potentie, maar vooral als we allemaal kijken.

Reageren?

 

 

cc

column