name head

12 juli 2017 | Door Catherine Keyl | back

Laat

Het is een steeds vaker voorkomende trend: huwelijken die twintig, dertig jaar en langer hebben geduurd worden plotseling beëindigd. Voor de omgeving een schok.
Als ik zulke verhalen hoor, moet ik onwillekeurig denken aan die mop. Komt een echtpaar van 90 bij een advocaat. ‘Wij willen scheiden.’
Zegt de advocaat: ’Is dat niet een beetje laat?’
Zegt het echtpaar: ’We hebben gewacht tot de kinderen dood waren.’
Je wordt er een beetje giechelig van, want waarom zou je na zoveel jaar, is je eerste reactie.
Van de week hoorde ik het verhaal van een 87 jarige vrouw die na een heel lang huwelijk besloot haar man te verlaten. Ze had namelijk een minnaar. Een hele jonge minnaar… van 68.
En dan weer is je eerste reactie: moet dat nou.

Maar als je er goed over na gaat denken heeft het allemaal te maken met vooroordeel.
Vrouwen van boven de 45 hebben namelijk geen seksleven meer, vinden de meeste mensen. Sterker nog, dat vinden de meeste vrouwen zelf vooral. In de loop der jaren heb ik af en toe over dit onderwerp geschreven en de felste reacties kwamen dan van vrouwen die zich af vroegen waarom zo’n oud wijf (dat ben ik dus) zich nog met seks of liefde bezighoudt.

Ik kan me die reacties wel voor stellen. Lang geleden maakte ik een serie documentaires over de seksindustrie in Nederland. We filmden daartoe in een seksclub in Amsterdam-Noord. Er was toen een 70-jarige vrouw die zich elke week door verschillende mannen liet nemen. Ik was in shock. Maar waarom eigenlijk? Ook omdat ik dacht dat het liefdesleven van vrouwen boven een bepaalde leeftijd ophield. En waarom denk ik dat? Het is nergens op gebaseerd. Blijkbaar hebben mannen boven een bepaalde leeftijd veel meer problemen met hun seksleven, kijk maar naar de enorme hoeveelheid reclame voor erectiepillen. Je kunt geen radioprogramma aanzetten of er komt er weer een voorbij. Technisch hebben vrouwen het veel gemakkelijker. Maar waarom hebben we dan met z’n allen besloten dat oudere vrouwen geen behoefte meer hebben aan seks? Om de mannen te legaliseren die een jong kippetje prefereren?

Eigenlijk verdient die 87-jarige mevrouw mijn bewondering en steun. Dat je op die leeftijd nog gewoon voor jezelf durft te kiezen. Niet bang bent om je zekerheden te laten vallen. Uit de sleur stapt en een nieuw avontuur aangaat, voor het te laat is.
Als je er zo naar kijkt is het eigenlijk geweldig dat lange huwelijken beëindigd worden. Niet dat ik het propageer, want als je samen lang gelukkig bent is het ook iets om jaloers op te zijn. Maar laten we ophouden met te doen alsof vrouwen boven zekere leeftijd seksueel dood zijn.

Reageren?

 

 

 

cc

column