name head

22 november 2017 | Door Catherine Keyl | back

Kaapstad

Dus vandaag trouwt Gordon in zijn geliefde Kaapstad. Ik hoop oprecht dat hij gelukkig wordt.
Door het feestgedruis zal hij weinig tijd hebben om zich in de plaatselijke problematiek te verdiepen. Zoals jullie ongetwijfeld weten kom ik nu al tien jaar regelmatig in Kaapstad en van de week realiseerde ik me hoe de situatie totaal is omgekeerd.

Tien jaar geleden was de sfeer in Nederland somber: de banken stonden op omvallen, huizen onder water, veel werkloosheid. Op tv alleen maar kommer en kwel. Het was toen heerlijk om naar dat jonge Zuid Afrika te gaan, waar iedereen geloofde in een geweldige toekomst voor het land. De regenboognatie zou het gaan maken, zoveel was duidelijk.
Nu is in Nederland weer iedereen opgewekt. De economie gaat goed, de werkeloosheid wordt minder. In Zuid Afrika is de stemming neerslachtig. Met name in Kaapstad beginnen de watervoorraden echt op te raken. Geen kraan laten lopen, auto’s niet wassen. Het heeft al ruim een jaar niet echt geregend. De overheid besefte te laat hoe rampzalig de watersituatie was en nam te laat maatregelen.
Maar wat de stemming echt naar nul bracht was een boek dat een paar weken geleden verscheen: 'The presidents keepers' geschreven door Jacques Pauw. Eerst downloadde iedereen het op z’n telefoon, nu kan de drukker het niet meer bijhouden, de boeken vliegen weg. Het vertelt het verhaal van hoe president Zuma in de acht jaar dat hij president was het land naar de verdommenis hielp. De belastingdienst, de Zuid Afrikaanse FBI(HARS), de politie, alles en iedereen is corrupt. De belastingdienst bijvoorbeeld was een van de best functionerende ter wereld, maar ambtenaren werden beschuldigd van dingen die ze niet gedaan hadden, verdwenen en vriendjes van Zuma kwamen in de plaats. Iedereen heeft inmiddels wel gehoord dat in een land waar mensen gemiddeld 800 euro per maand verdienen Zuma een privé-zwembad liet bouwen van 39 miljoen euro. Van belastinggeld. Van de week werd bekend dat parlementsleden van belastinggeld huizen van rond de 5 ton hadden laten bouwen. Er was er een bij met een barbecue-ruimte van 45000 euro.
Maar het allerergst is het verhaal van Khwezi. Ze werd door Zuma aangerand. Toen ze daarmee naar buiten kwam, is haar leven onmogelijk gemaakt door Zuma-aanhangers. Ze kon niet anders dan naar het buitenland vluchten. En de vrouwenafdeling van Zuma’s club steunde.... Zuma.

Gedurende de Apartheid hoorde je veel over Zuid Afrika in Nederland. Nu is het doodstil. In december gaat de ANC, de partij van Zuma, een nieuwe leider kiezen. Iedereen houdt z’n adem in.
Als je hier als toerist komt, en zeker als je trouwt, merk je er allemaal weinig van. Maar hoe verschrikkelijk dat zo’n mooi land nu geruïneerd is.

Reageren?

 

 

 

cc

column