name head

3 juli 2019 | Door Catherine Keyl | back

Jammer

Ze is eigenlijk het soort vrouw waar ik enorm tegenop kijk. Altijd mooi gekleed, gekapt, opgemaakt. Schitterende schoenen ook. Een maatschappelijk belangrijke functie: verbinding zoeken. Initiatieven in de samenleving  ondersteunen die sociaal zijn.
Bovendien zet ze zich in voor de positie van de vrouw. Met mini-kredieten probeert ze vrouwelijke ondernemers is ontwikkelingslanden te ondersteunen.

Er kwam al een klein krakje in haar imago toen ze zich liet voorstaan op de vriendschap met Ivanka Trump. Ok, die is ook voor de rechten van vrouwen. En natuurlijk, je mag een dochter niet veroordelen om haar vader (geldt ook voor Maxima, trouwens). Maar het is wel een heel rare mevrouw, die voor zover ik weet tassen verkoopt, maar op allerlei filmpjes met wereldleiders staat. Wat doet zij op de G20? Alleen omdat ze de dochter is van? Ze is niet gekozen, niemand heeft om haar gevraagd, maar ze staat wel haar mening tegen premier May te verkondigen.
Ik heb mijn hele leven al een hekel gehad aan vrouwen die zelf niet zoveel kunnen, maar door hun echtgenoot/vader/broer het ineens heel ver schoppen. Het schijnt een vriendin van Maxima te zijn.

Eigenlijk had ik niet willen schrijven over het incident van Maxima met de Saoudische prins Bin Salman, de moordenaar. Maar nadat minister Blok eergisteren in de Kamer zei dat hij het optreden van Maxima ‘verstandig’ vond, sloegen bij mij even de stoppen door.
Toen ik er zaterdag van hoorde, dat mijn icoon Maxima alsof er niets aan de hand was namens de VN vriendelijk met de prins zat te converseren, wilde ik het niet geloven. Diezelfde VN had een week ervoor ‘overtuigend bewijs’ gevonden dat de prins in ieder geval betrokken was bij de moord op de journalist Khashoggi.
Aan twee kanten mis: de vrouwenzaak wordt daardoor belachelijk gemaakt en een moordenaar wordt gelegaliseerd.

Voor het Kamerdebat dacht ik nog: daar zal wel een appeltje geschild worden. Maar nee, Blok en Rutte vinden het ‘juist heel goed wat Maxima gedaan heeft.’ En Rutte antwoordde op een terechte vraag van een journalist of het niet een beetje dom van Maxima was, dat ’ze heel intelligent is, een van de intelligentste mensen die ik ken.’ Sorry, dat heeft ze dan niet laten blijken. Ik snap dat je in een regiem zit waarbij iedereen alles voor je regelt en dat je dan soms het niet allemaal in de hand hebt, maar dit had ze echt zelf moeten zien.
Of is de meest geliefde telg van het Koningshuis soms slachtoffer van de beruchte populariteitsziekte, die heet: ik kan mij alles veroorloven?
Jammer.

Reageren?

 

 

 

cc

column