name head

9 mei 2018 | Door Catherine Keyl | back

In je eentje

Veel gehoorde reactie:’Neeee, ga jij alleen op vakantie?’
Ontzetting alom. Je kunt het woord vakantie ook vervangen door: bioscoop, theater, uit eten.
En als ik dan doorvraag: ‘wat is daar nou erg aan?’ komt het er meestal op neer dat degenen die het zeggen er zelf niet aan moeten denken. Omdat het eng is om als vrouw alleen ergens heen te gaan.
Waar komt dat rare idee vandaan?
Is dat nog uit de tijd dat vrouwen alleen met een andere, liefst oudere, vrouw uit mochten, met een gouvernante?

Ik moet wel eerlijk zijn. De eerste keer dat ik alleen op vakantie ging zag ik er ook als een berg tegen op. Veronderstel dat je ’s avonds ergens een drankje wilde doen, hoe moest dat dan? En als er iets gebeurde, hoe ging je dat oplossen?
Uiteindelijk ben ik in m’n eentje door Azië en Australië gereisd. Ik geef toe, dat is wat anders dan Italië of Marokko, waar mannen over het algemeen ietsje meer geïnteresseerd zijn in vrouwen. (Misschien voor sommigen juist een tip om naar die landen te gaan?) Anyway, totaal geen problemen gehad.
Langzamerhand hel ik zelfs over naar meer dingen in je eentje doen. Want het is gewoon een feit: je hebt  sneller contact met mensen als je alleen reist. Stelletjes worden over het algemeen gezien als een onneembare veste qua contact maken en als alleengaande ben je veel makkelijker benaderbaar.

Waarom ik dit onderwerp aansnijd?
In de eerste plaats omdat de vakanties naderen. In de tweede plaats, en dat is de belangrijkste reden, omdat ik zeker weet dat veel vrouwen zichzelf een ongelooflijke hoeveelheid plezier, avontuur en ervaringen ontzeggen omdat ze er tegen op zien om dingen alleen te doen.
Hier volgt een cursusje. Begin met alleen naar de bioscoop. Dat is een eitje. Het is toch donker, dus meestal zien ze niet eens dat je alleen bent.
Doe daarna een keer alleen in een restaurantje. Je zult merken: de bediening is extra aardig. De tijd dat je in je eentje achter een pilaar moest zitten is voorbij. De mensen aan het tafeltje naast je gaan zich voor je interesseren. Behalve natuurlijk als ze ieder alleen maar op hun telefoon kijken, maar dan heb jij vast ook een telefoon.
En dan last but not least het grotere werk, de vakantie.

Ik heb in m’n eentje onderweg veel bijzondere gesprekken gehad, er ook leuke contacten aan over gehouden. Het verruimt je blik op de wereld en daarmee op jezelf. Echt, je hebt geen drugs en alcohol meer nodig. Nou ja, bij wijze van spreken dan.
Zeker de oudere vrouwen onder ons hebben een veel minder leuk leven dan ze zouden kunnen hebben. Weg met de psychische gouvernante!

Reageren?

 

 

 

cc

column