name head

7 aug 2019 | Door Catherine Keyl | back

Harig

Haardracht, zeker bij vrouwen, is mooi. Maar niet als je er één in je hotelkamer vindt in het doucheputje als herinnering aan de vorige bewoner. Mijn relatie tot haar is dus extreem dubbel.
Dat fanatieke scheren dat iedereen doet, stond me altijd al tegen. Haar hoort gewoon onder je armen, op je benen en die andere plek.

Carolien Borgers, cabaretière, schoor zich een jaar lang niet. Ze deed het al sinds haar dertiende en vroeg ze af waarom eigenlijk. Als je alle franje er om heen weg haalt, is het antwoord: omdat de Gillette fabriek begin vorige eeuw extra omzet nodig had. En daar zijn we met z’n allen vol ingetuind. Voor Carolien was het best moeilijk om tegen iets wat niet de norm is, in te gaan. En ik kan me dat voorstellen. Ik herinner me nog dat ik ooit een jurk moest passen bij couturier Frans Molenaar en dat hij zei: ’Schat, die jurk staat je beeldig, maar je benen moet je echt scheren, dat kan zo niet.’ Ik ging door de grond.

Dat veel mannen tegenwoordig hun baarden laten staan, is nu het probleem van Gillette.
Carolien maakte een podcast van haar project. Ze kreeg er veel publiciteit mee: ik zag en hoorde haar overal. Omdat de trend aan het omslaan is?
Steeds meer, vooral jonge vrouwen, scheren zich niet meer. Wat ik buitengewoon opmerkelijk vond: jonge mannen vroegen zich af waar vrouwen, behalve onder hun armen en op hun benen, dan nog meer haar hebben. Door de pornofilmpjes die ze kijken en het feit dat blijkbaar toch veel vrouwen zich van onder scheren, konden ze er zich geen voorstelling van maken. Dat vond ik nog het meest shocking om te horen.

Scheren is voor mijzelf een regelrechte ramp. Ik kan niet meer goed functioneren als ik het doe: ik word overmand door een ongelooflijke jeuk, kan nergens anders aan denken, laat staan me concentreren. Maar er zijn mannen die er nadrukkelijk om vragen. Dat kan heel ver gaan. Een vriendin van mij was eens op een feestje, toen een man haar probeerde te versieren. Het eerste wat hij vroeg was: ’Heb je wel een kale poes?’
Het zou voor mij reden zijn om überhaupt niets meer tegen zo iemand te zeggen, maar blijkbaar hoort het tegenwoordig bij het paringsritueel.

Carolien ontdekte, dat het hebben van haar op bepaalde plaatsen dezelfde reactie uitlokt als maden in vlees. Lekker fris. Maar misschien wordt het toch tijd dat we weer terug gaan naar de normale situatie van ons lichaam en niet meer dingen doen om een scheermesjesfabrikant te pleasen.

Reageren?

 

 

 

cc

column