name head

6 september 2017 | Door Catherine Keyl | back

Gemeente

Een paar weken geleden schreef ik over het Nijpelsplantsoen in Nieuwegein. Hangjongeren. Ik ging er zelf heen en het leek of er niets aan de hand was. Na de column kwamen er veel reacties van bewoners, vooral van vrouwen. ‘Van je werk thuiskomen is geen pretje, je wordt nageroepen, soms zijn ze handtastelijk. Maar dat ga ik jou niet zeggen als je hier bent, veel te bang voor repercussies. Van de gemeente horen we niets, ook niet van de politie.’
Dat is de gemeente Nieuwegein.

In Hilversum is Surinaamse onderneemster Gilly, die wordt uitgescholden om haar huidskleur. Gelukkig waren er nogal wat mensen solidair met haar. Ze gingen, zoals je kon lezen in deze krant (red: Telegraaf), speciaal naar haar snackbar om hun steun te betuigen.  De burgemeester ging ook bij haar langs, om te laten zien dat haar klacht serieus werd genomen. Maar is er iets veranderd?
In Den Haag zijn sjieke apartementen waar de bewoners veel geld voor hebben betaald en pal tegenover die huizen maken vluchtelingen er een bende van. Gebeurt er iets?

Als je al deze verhalen leest kun je niet anders dan constateren dat hardwerkende mensen het slachtoffer worden van anderen die het in ieder geval met de openbare orde niet zo nauw nemen. Men betaalt belasting en mag van hun overheid, de gemeente in dit geval, verwachten dat men wordt beschermd. Maar dat is niet zo. En hoe komt dat? Omdat onze overheid te netjes is, te veel volgens de regels het spel wil spelen. Op het Nijpelsplantsoen wachten ze totdat er iets gebeurt wat niet mag. Maar hangjongeren weten precies hoe je binnen de wet kunt treiteren. In Hilversum zijn ze ietsje dommer, want daar zijn er filmpjes gemaakt met racistische uitingen. Toch, probeer ze maar eens te pakken, die racisten. Als overheid mag je natuurlijk de wet niet overtreden. In Den Haag komt er ook nog eens bij dat het om politiek gevoelige vluchtelingen gaat. En bovendien durft niemand aangifte te doen.

Maar er komt langzamerhand een tijd dat het geduld van goedwillende Nederlandse burgers op is. Waarom zou je hard werken en belasting betalen als je weet dat je daarna met je problemen alleen staat?
Het is een gevaarlijke situatie. De democratie draait op fatsoenlijke burgers. De politiek moet laten weten dat ze er in de eerste plaats  is voor die gewone burger. En dat hasj rokende, treiterende jongeren, racistische types en zich slecht gedragende vluchtelingen nummer twee zijn.

Zou het een idee zijn om in wijken met overlast een buurtreferendum te houden? Kan gewoon via internet. Mensen kunnen dan suggesties doen en meteen hun klachten kwijt. Want dat iedereen als de dood is om z’n mond open te doen, is duidelijk.

Reageren?

 

 

 

cc

column