name head

18 december 2019 | Door Catherine Keyl | back

Geheugen

Jammer dat de mens zo’n slecht geheugen heeft.
In 2011 werd ik door de NTR gevraagd een dagelijkse, audience participated talkshow te gaan doen op de middag. Dat wil zeggen, een talkshow waar het publiek in de zaal een actieve rol speelt. Ik had al vijftien jaar dagelijkse tv gedaan, dus ik zei meteen dat ik wel wilde, maar slechts één keer per week. En op voorwaarde dat ik bij alle voorbereiding werd betrokken. Nadat dit was afgesproken en m’n handtekening gezet, bleek de publiekstribune al besteld te zijn. Het was een soort voetbaltribune. Vanaf de presentatieplek moest je met een wanhoopsduik naar het publiek. Dat ging dus niet werken. Weg laatste kans voor een audience participated talkshow.

Toen kwam het idee vier andere presentatoren te benaderen. Dat leek me verfrissend. Het werden Jørgen Raymann, Dieuwertje Blok, Lucille Werner en Sipke Jan Bousema. Vandaar de naam 5 op 2. Deed me erg denken aan Op1, het programma dat in plaats van Pauw komt in januari. Ik weet trouwens nu al dat ik Jeroen Pauw enorm ga missen. Hij is wat een presentator hoort te zijn: een anchor, een anker, eigenlijk een soort vriend.

Angela de Jong schreef dat Op 1 een soort The Voice voor presentatoren zal gaan worden.
En ze heeft zo gelijk. Wat gebeurde er bij 5 op 2? Iedere presentator wilde z’n eigen sausje over het programma gooien. De één had niks met politiek, de ander niks met het milieu, kortom het werden eigenlijk allemaal losse programma’s. En we keken met argusogen naar de kijkcijfers van elkaar, want waarom scoorde de een wel en de ander niet?

Uiteindelijk stierf het programma een zachte dood. De NTR maakte handig gebruik van het feit dat de minister had aangekondigd de budgetten van de omroep te korten. Daarom kon het programma geen doorgang vinden, luidde het. Maar wij allen wisten: vijf presentatoren werkte niet. De kijker kon zich niet aan één persoon binden.

Op 1 krijgt er nog een extra moeilijkheidsfactor bij: met z’n tweeën een programma presenteren is ongeveer 10 keer moeilijker dan alleen. Omdat juist op het moment dat jij denkt de vraag te stellen waar het allemaal om draait, de ander een vraag stelt over een totaal  ander onderwerp. En waarom alleen man/vrouw combi’s? Twee vrouwen of twee mannen kan ook, hoor. Ik heb het allemaal gedaan, maar wel in een tijd dat de kijkers geduldiger waren en er niet meteen gescoord hoefde te worden.

Ik hoop oprecht dat het Op 1 gaat lukken, maar gezien mijn eigen ervaringen vrees ik het ergste. En jammer dat blijkbaar niemand zich dat van toen herinnert.

hulstOverigens: dit is mijn laatste column van 2019, dus ik wens u allen gezellige Kerstdagen en een fantastisch 2020 toe. Ik spreek u 8 januari weer.

 

Reageren?

 

 

cc

column