name head

29 augustus 2018 | Door Catherine Keyl | back

Film

Heerlijk om naar de film te gaan. De laatste tijd zat ik echter vaak alleen in een grote zaal. Verontrustend stil.
Tot een paar weken geleden. Eerst ging ik naar ‘Mamma mia!’ Uitsluitend vrouwen in de bios, tot de laatste plaats bezet. En nu van de week een voorvertoning van The Book Club, weer hetzelfde, alleen vrouwen, propvol.
Een leuke film, die Book Club, best om gelachen ook. Goed dat er eens een script is waar leeftijd geen issue is, en waar optimisme over de laatste levensfase de boventoon voert.
Maar naarmate ik de film meer tot me door laat dringen word ik eigenlijk kwaad. Kom op zeg, Jane Fonda, tachtig jaar oud, heeft een figuurtje dat ik zelfs op m’n zeventiende niet kon bereiken. En natuurlijk, de bedoeling is dat je lekker ontspant, dat je wegdroomt bij een onwerkelijke situatie. Nou dat is gelukt.

The Book Club zijn vier vriendinnen die met elkaar Fifty Shades of Grey gaan bespreken, en dan tot de ontdekking komen dat hun seksleven niet meer geweldig is.
Candice Bergen speelt een alleenstaande rechter die het maar eens op internet gaat proberen. Zoals wij allen weten is die zoektocht meestal een drama. Als je al eens een afspraakje kunt scoren blijkt de betreffende man een dertig jaar op zichzelf levende kluizenaar, of zoiets. Maar in de film is de eerste afspraak natuurlijk raak, behoorlijk ongeloofwaardig. Diane Keaton speelt een vrouw die net weduwe is geworden. Haar bedillerige dochters willen dat zij bij hen komt wonen en tijdens die reis ontmoet ze een smakelijke man, waar ze toevallig naast komt te zitten in het vliegtuig. Andy Garcia speelt deze rol. Nou niet om het een of ander, maar mannen van die leeftijd die er zo geweldig uitzien als hij: ik ken ze niet.
Mary Steenbruggen is al veertig jaar getrouwd en haar man is niet meer geïnteresseerd in seks. Dus doet ze Viagra in z’n bier met desastreuze gevolgen. Ook daar: hij wordt weer helemaal verliefd op haar. En Jane Fonda is de eigenaar van een groot hotel waar ze een vlam van veertig jaar geleden ontmoet, Don Johnson. Natuurlijk wordt ook dat een relatie.

De werkelijkheid is echter keihard. Oudere vrouwen hebben enorme moeite mannen te vinden. Ze zijn er niet en als ze er zijn willen ze alleen maar jongere vrouwen. Ik ken er nogal wat van boven de 45 die al in geen jaren meer seks hebben gehad. Die geen idee hebben waar ze iemand tegen zouden kunnen komen. Ja, dan krijgen we weer het bekende rijtje: het café, internet, feesten. Maar in de praktijk valt dat allemaal bar tegen. Het wordt tijd voor een Huis van Plezier voor oudere vrouwen. Tegen betaling, kan het schelen.

Reageren?

 

 

 

cc

column