name head

14 juni 2017 | Door Catherine Keyl | back

Exit

Het wordt tijd dat de vrouwen in Den Haag aan de macht komen.
Negentig dagen van gezeur, irritaties, persoonlijke ergernissen liggen achter ons en we zijn geen stap verder.
Het is zo jammer dat dit gebeurt: wetgeving over belastingbetaling die voor ons allemaal voordeel zou opleveren blijft liggen, belangrijke besluiten worden niet genomen omdat de formatie bezig is.

‘Over persoonlijke irritaties stappen politici heen,’ hoor ik een politiek commentator zeggen op tv, ’zij zijn professioneel.’
Hoezo professioneel? Het Nederlandse volk, of je dat nu leuk vindt of niet, heeft twee partijen gekozen die de grootste zijn geworden. De VVD en de PVV. Deze partijen praten niet met elkaar omdat het Kabinet-Rutte I klapte doordat de PVV geen gedoogsteun meer verleende. Professioneel?
Het wordt dus tijd dat er vrouwen komen die zonder al die voorgeschiedenis van beledigd zijn opnieuw kunnen onderhandelen.

Het is ongelooflijk dat 290.000 leden van politieke partijen op deze manier ons land gijzelen.
Een paar weken voor de verkiezingen leidde Rick Nieman een talkshow met de nummers twee van de politieke partijen, allemaal vrouwen. Waarom het geen nummers 1 zijn is een andere discussie, maar het blijft raar. Die talkshow noemde ik toen een verademing, en dat vind ik nog steeds. Hoe die vrouwen met elkaar om gingen: zakelijk, respectvol, vriendelijk. Vrouwen kunnen over het algemeen niet zo eindeloos vergaderen als mannen. Er is altijd een kind, een echtgenoot of een huishouden dat wacht. Dus neem van mij aan: laat die vrouwen de formatie doen en binnen drie weken is er een regering en kunnen we weer verder. Maar ja, anders denken dan de vastliggende patronen, dat is ook een dingetje in Den Haag.

Ik weet nu al dat mijn suggestie weggehoond zal worden, het betekent een aantasting  van de positie van de heren in hemdsmouwen met das. Maar mag ik dan nu even zeggen dat ik het hele Haagse gedoe spuugzat ben? Ik zie aankomen dat we met Prinsjesdag nog geen kabinet hebben, het is immers al half juni, juli en augustus moet er op vakantie gegaan worden.

Hoewel het in België beter ging dan ooit zonder regering (er werd nog nooit zo weinig geld over de balk gegooid) ben ik toch bang dat het in Nederland anders ligt. Alsjeblieft, exit met dat hanengedrag, denk gewoon eens aan je land en niet aan je achterban, je partij of je collega’s waar je indruk op wilt maken. Laten we gewoon een boetebedrag voor elke dag dat er geen kabinet is vaststellen voor alle partijen!

Geef die vrouwen een kans om te laten zien dat ze niet zo vast zitten in tunneldenken en dat zij echt gaan voor het belang van ons land.

Reageren?

 

 

 

cc

column