Column Catherine Keyl | Energie
name head

8 augustus 2018 | Door Catherine Keyl | back

Energie

Weer eens een tasje vergeten mee te nemen naar de supermarkt omdat ik dacht maar één ding nodig te hebben. Als ik toch weer met een doos eieren, een net tomaten en een pak karnemelk in m’n armen sta, gaat de telefoon. Ik vis em uit m’n zak.
‘U gaat vandaag veel geld verdienen,’ zegt een man aan de andere kant, terwijl ik het pak karnemelk langzaam naar beneden voel schuiven.
"U bent toch...(noemt de naam van m’n bedrijfje), en uw adres is to..." Enfin, hij heeft al m’n persoonsgegevens. Ooit heb ik me daaraan geërgerd, dat wildvreemde mensen al je je gegevens hebben, maar ik weet al een poosje dat de Kamer van Koophandel, waar elk klein ondernemertje wettelijk verplicht is zich te melden, al die gegevens gewoon zonder jouw toestemming verkoopt. Ook aan zo’n eikel als ik nu aan de telefoon heb. Hoezo privacy gewaarborgd? Er is al ooit iets over te doen geweest, maar er is niets veranderd. De Kamer van Koophandel gaat gewoon door met die praktijken. Ze geven zelfs mijn geheime telefoonnummer, het kan ze niets schelen.
De man aan de andere kant ratelt door. Uiteindelijk blijkt het om een nieuw energiecontract te gaan, dat ’gegarandeerd de helft goedkoper is dan wat u nu heeft.’
Maar ik heb net een nieuw contract afgesloten met ENGIE, dus ik wil dit helemaal niet. Ook zoiets. Als ik naga hoe vaak ik voor een nieuw contract gebeld word: al die mensen moeten worden betaald, als daar eens paal en perk aan werd gesteld zou energie sowieso goedkoper zijn, lijkt me.
"Nee, sorry, bovendien sta ik erg ongelukkig," zeg ik. Maar hij houdt vol en zegt dat hij mij een voorstel gaat sturen per mail en dat ik dan altijd nog binnen twee dagen kan reageren en afzeggen.
Vervolgens krijg ik nooit een mail met voorwaarden, dus ik denk, dit was een bevlieging.
Tot gisteren. ENGIE meldt mij dat het contract met hen is opgezegd. Maar door wie, ik weet niks! Dus ENGIE gebeld. Het blijkt om Total te gaan, een nieuwe speler op de markt.
Als ik Total bel, zegt de medewerker dat ze met tussenpersonen werken en dat er al aardig wat klachten liggen van de betreffende figuur. De volgende dag krijg ik het nieuwe contract met Total, dat ik helemaal niet wil. Bovendien blijkt nu, dat ze duurder zijn in plaats van goedkoper.
Er is zoveel te doen over privacy, maar hoe kan het dan dat een semi-overheidsorgaan als de Kamer van Koophandel al jouw gegevens zonder jouw toestemming aan dit soort cowboys verkoopt en hoe kan het dat je een contract afsluit zonder dat je dat wilt?
De Kamer is op reces, maar daar moeten ze iets aan doen.

Reageren?

 

 

 

cc

column