name head

31 januari 2018 | Door Catherine Keyl | back

Duidelijke taal?

Eigenlijk zou ik deze column over de Nederlandse identiteit schrijven. Ik ben intussen alweer zo’n tien jaar met een buitenlander en dan vallen je dingetjes op. Toen ik daarvan een lijstje aan het maken was, kwam ook: ‘meten met twee maten’ naar boven.
Een paar weken geleden hadden we het incident met rapper Boef. Hij kwam met een lekke band te staan en drie vrouwen gaven hem een lift. Later zei hij dat hij deze vrouwen ‘kechs’ vond, een Marokkaans woord voor hoer. Omdat ze ’s avonds op straat waren, korte rokken droegen en niet thuis waren. Daar horen vrouwen namelijk te zijn volgens Boef, dan pas noemt hij ze geen ‘kechs’ maar ‘vrouwen’.
Heel Nederland viel over hem heen. Alle bekende Nederlanders deden uitspraken als: dit kon niet, het was te gek, hoe durfde hij. Ik was er wel blij mee, want Boef is natuurlijk de voorganger van de sissende meute die op straat zelfs naar vrouwen van mijn leeftijd nog: ’hoerrrr’ roept. Concerten werden gecanceld, optredens geannuleerd en Boef moest door het stof, excuses!!! Ok, zijn omzet daalde, dus bood hij zijn excuses aan. Maar het incident gaf een mooi inkijkje in de negatieve denkwereld van Marokkanen jegens vrouwen.

Afgelopen zaterdag las ik met stijgende verbazing de column van Youp van ‘t Hek over duidelijke taal. Hij ergert zich aan de beslissing van de journaalhoofdredacteur blanke mensen voortaan wit te noemen. Hij wil duidelijke taal, dat heeft hij van z’n vader geleerd: ‘pisnicht, poot of flikker’ voor homoseksuelen. Peter van der Vorst reageerde op Facebook: ‘dit kan toch eigenlijk niet’. En dan zegt van ’t Hek verderop: ‘een Gooise mevrouw is voor mij een kakwijf, een hockeydoos, een geldgleuf of een maffiasloerie’.
Laat ik eerst zeggen dat columnisten natuurlijk moeten kunnen zeggen wat ze willen (eigenbelang), maar het valt mij op dat van ‘t Hek heel vaak ongelooflijke negatieve uitlatingen over vrouwen heeft. Als daar aanleiding toe is, prima. Maar waarom dit gescheld zonder enige reden? Ik vrees dat ik een  kat terugkrijg: iemand die hem hierom bekritiseerde noemde hij eerder al een zeikwijf. Nou, dan maar een zeikwijf, maar ik ben er klaar mee. Is er één optreden van Youp gecanceld? Dacht het niet. Is er één BN’er tegen het gescheld in verweer gekomen? (afgezien van Peter van der Vorst dan) Nee.

Om mij heen zie ik ouders die hun kinderen een behoorlijke opvoeding proberen te geven. Ik heb thuis geleerd: als je echt geen argumenten en woorden meer tot je beschikking hebt, ga je schelden. Het is een uiting van machteloosheid. Een vooraanstaand columnist van een sjieke krant die op deze manier te keer gaat. Jammer dat onze maatschappij wordt vergiftigd door tomeloos en zinloos gescheld.
Waar blijven de BN-ers en de theaterdirecteuren?

Reageren?

 

 

 

cc

column