name head

7 maart 2018 | Door Catherine Keyl | back

Douane

Vier weken op reis geweest en acht landen bezocht. Veel met security te maken gehad, natuurlijk. Grappig dat je meteen weet wanneer je in een Islamitisch land bent, want dan staat er een apart hokje voor de vrouwen, met een knalblauw gordijn ervoor. Vraag me niet waarom knalblauw, traditie? Discreet ga je samen met de beveiligingsmevrouw in dat hokje en dan haalt ze zo’n staaf met een rondje aan het eind over je heen.

Op Schiphol is dat wel anders. Meestal ben ik nogal gestresst als ik gecontroleerd moet gaan worden. Terwijl jij namelijk in een rond glazen hok stapt met je armen omhoog zie je uit een ooghoek je handbagage langzaam door de x-ray gaan. Ow, als mijn laptop maar niet op de grond valt! Als m’n telefoon maar niet weg is! Als m’n handtas maar niet door iemand anders wordt meegenomen! Schiet op anders ben ik te laat!

Nu kreeg ik een brief van een lezeres. Ze vroeg of ik ook soms rare dingen had meegemaakt bij de controle op Schiphol. Een ervaren reizigster. Ze vertelt: ‘Op een gegeven moment was er een vrouw die controleerde en zei: ’Wat heeft u een heerlijk zacht truitje aan, helemaal fijn om u te fouilleren!’ Nou, daar kan ik nog wel mee leven, als je het positief bekijkt. Maar vorige week was ik op Schiphol en toen trok een van die dames mijn beha van achter een paar keer zo hard dat het leek alsof ik gelanceerd werd. En wat de deur dicht deed was, dat ze me toen daarna zonder handschoen langs m’n broekband betastte, tot aan m’n onderbroek aan de voorkant. Althans, dat was de bedoeling, maar ik protesteerde en toen stopte ze. Commotie alom.
‘Sorry, deel van de security,’ bromde haar baas, ‘als u niet meedoet moeten we andere maatregelen treffen.’ Vervolgens heb ik een brief naar de hoogste persoon die erover gaat geschreven, maar daar nooit meer iets op gehoord. Wat ik me nu afvraag, zouden anderen deze ervaringen ook hebben?’
Om meteen maar voor mezelf te antwoorden: niet zo heftig als deze mevrouw, maar ook ja. Je weet dat als vrouw feilloos, die hand die net iets te lang op je borst of op je bil blijft rusten. Ik dacht wel: hey, wat gek, maar omdat mijn laptop veel belangrijker is besteedde ik er geen aandacht aan. Ook dat trekken van de bh band heb ik wel eens meegemaakt, met als gevolg dat ik op reis alleen nog sportbh’s draag en joggingbroeken, dan hoef je geen riem af en kunnen ze ook niet langs je band voelen.
Maar het is natuurlijk wel een beetje vreemd.

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen.

Reageren?

 

 

 

cc

column