name head

11 april 2018 | Door Catherine Keyl | back

Barbie

Langzamerhand weet iedereen wel wie ze is: Samantha de Jong, oftewel Barbie. Woont in Scheveningen, begon acht jaar geleden beroemd te worden door eerst mee te doen aan 'Oh,oh Cherzo' en daarna werd haar leven stap voor stap gevolgd. Via realityshows zagen we haar bezig met seks, trouwen, kinderen krijgen, scheiden, maar dan allemaal in het echt. Grote aantallen mensen hebben veel geld aan haar verdiend. Ze is nu 28 en een belangrijk deel van haar volwassen leven stond ze in de schijnwerpers.
Heeft zich iemand ooit echt om haar bekommerd?
Als dat zo was geweest was er na twee jaar tegen haar gezegd: hou hier mee op, dit is niet goed voor je.

Vorig jaar, terwijl ik aan het zappen was, zag ik haar voorbij komen in een knalroze geverfd huis waar ze zou gaan wonen. Ik ben geen psycholoog, maar ik kon in één oogopslag zien dat het niet goed ging. Gestressd, labiel, half hysterisch.
In januari van dit jaar was het dan zover. Ze knapte finaal af.
De vrouw die alles in haar leven letterlijk gedeeld had vroeg om rust. De familie wilde geen mededeling doen over de ziekenhuisopname. In RTL-Boulevard werd gezegd: ’Er worden geen mededelingen gedaan waarom ze is opgenomen, maar wij weten dat ze een poging tot zelfmoord heeft gedaan.’ Bedankt collega’s.

En nu is dan naar buiten gekomen dat ze bij het Haga-ziekenhuis Barbie’s privacy al helemaal niet respecteerden. Dat verpleegkundigen en niet-verpleegkundigen lustig in haar medisch dossier zaten te loeren. Ik vind dat een ongelooflijke schande.
Tuurlijk, je kunt zeggen: ze heeft er zelf om gevraagd, had ze maar niet haar levensgebeurtenissen met iedereen moeten delen. Maar elk mens heeft recht op privacy, ook Barbie.
Wat mij nog het meest irriteert, is dat niemand er zich echt over opwindt. Stel eens voor dat dit met Jeroen Pauw was gebeurd. De wereld was te klein geweest. BNN-VARA was op hoge poten achter de presentator gaan staan. Alleen ‘Als je alles al hebt gehad’ zei er zondagavond iets over, maar dat was dan weer zo chaotisch en warrig dat er geen touw aan vast was te knopen.

Ach, wat maakt het uit, Barbie is al kwetsbaar, al met de grond gelijk gemaakt door iedereen, die kunnen we met z’n allen nog wel een trap nageven. Ze nam in haar afkickkliniek ook nog stiekem contact op met de pers. Is er dan niemand die snapt dat beroemd zijn een verslaving is, dat je daar maar niet zo vanaf komt?

Ik hoop dat het ooit nog goed komt met haar, al vrees ik het ergste. In ieder geval zal ik  het Haga-ziekenhuis mijden. Benieuwd naar de straf voor  het personeel dat zich buiten elke fatsoensnorm gedroeg.

Reageren?

 

 

 

cc

column