name head

23 augustus 2017 | Door Catherine Keyl | back

Aso

Is mijn indruk juist dat als je in Nederland een aso bent je meer kansen hebt?
Bij mij in de buurt (het Gooi, welgestelde, hoog opgeleide mensen) woont een jongen van 16 die dj wil worden. Nou prima natuurlijk. Alleen hij oefent midden in de nacht met zijn geluidsapparatuur vol aan. Alle buren hebben er last van. Iedereen heeft al eens geklaagd, sommigen raken overspannen omdat ze thuis niet meer kunnen slapen en werken.
Je zou zeggen er zijn toch aardige headsets in de handel, maar nee, hij terroriseert de buurt al een jaar lang.

Met dit verhaal in het achterhoofd maakte ik me razend over een verslag in deze krant over een buurtbewoner aan het Nijpelsplantsoen in Nieuwegein die zo kwaad werd op een stel hangjongeren die dealen en lawaai maken dat hij een Molotovcocktail naar hen toegooide. Ik had meteen twee vragen: wat is er met de bomgooier gebeurd en wat met de hangjongeren?
Nou, probeer dat maar eens uit te zoeken. Eerst de Gemeente gebeld. Zij geven geen informatie, ik moet bij de politie Midden Nederland zijn. Zij verwijzen me naar het Openbaar Ministerie. Daar kom ik te weten dat de ‘bomgooier’ al een week vastzit. Ik zou dan wel eens met z’n advocaat willen spreken. Het Openbaar Ministerie weet niet wie z’n advocaat is. Ik moet de Orde van Advocaten Midden Nederland bellen. Die weten het ook niet. Misschien de Raad voor Rechtsbijstand? Nee, we kunnen u geen informatie geven.
M’n oude verslaggeversbloed begint te koken. Op naar het Nijpelsplantsoen.
Na het verhaal van mijn collega Nina in deze krant is de publiciteitsmachine op gang gekomen. Regionale omroepen, buurtkranten, ze hebben er allemaal aandacht aan besteed. Toen Nina een week geleden kwam waren de bewoners nog eerlijk: er was niet te leven in de buurt, de bende maakt dat je je onveilig voelt. Nu ik er kom zeggen ze dat het allemaal meevalt.
Maar het valt natuurlijk helemaal niet mee, want als ik aan alle instanties vraag wat ze nou aan die hangjongeren gaan doen, is het antwoord kort samengevat van allemaal: ’Niks.’

Ik vraag de voorlichter van Justitie of het niet raar is dat iemand die getergd wordt een week vast zit en dat die hangjongeren niet eens een waarschuwing hebben gehad.
‘Een bom gooien is eigen richting en dat is verboden in Nederland. Die jongeren hebben niets gedaan.’
‘Huh? Ze dealen in drugs, gooien ramen in, vallen vrouwen lastig en maken het leven voor fatsoenlijke burgers onmogelijk.’
‘Ja, daar kunnen  wij niets aan doen.’
De omgekeerde wereld zou je zeggen. Wie gewoon zijn werk wil doen thuis en rustig wil kunnen slapen is weerloos tegen aso’s die, het lijkt wel, door de autoriteiten worden beschermd.

Reageren?

 

 

 

cc

column